Svečano otvaranje manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“ 4. januara

Manifestacija „Božićno seoce kod Hrama“ biće svečano otvorena u četvrtak, 4. januara 2018. godine, u 18 časova.

Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej će, zajedno sa mnogobrojnim javnim ličnostima, podeliti božićne paketiće za preko 1.300 dece koja su iz mnogodetnih porodica, porodica korisnika narodnih kuhinja Verskog dobrotvornog staraljestva i dece iz domova za nezbrinutu decu, u Kripti Hrama Svetog Save. Podeli paketića prethodiće prigodan program u kojem će učestvovati hor srpske Patrijaršije „Zvonce“, koji će ovom prilikom premijerno izvesti pesmu „Kosovo i Metohija“ zajedno sa njenim autorom Nikolom Rokvićem.

Nakon toga, Njegova Svetost će zvanično otvoriti „Božićno seoce kod Hrama“ na bini na platou ispred Hrama Svetog Save, uz pratnju Reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije.

Program svečanog otvaranja biće nastavljen na platou ispred Hrama nastupima dečijeg hora „Rastko“, Slobodana Trkulje i etno grupe „Trag“.

Dečiji hor "Rastko" pri Hramu Svetog Save u Beogradu osnovan je 1990. godine na inicijativu starešine Hrama, protojereja Steve Vlačića, a uz pomoć i podršku dirigenta Aleksandra Spasića. Ovo je prvi dečiji pravoslavni crkveni hor osnovan u bivšoj Jugoslaviji od Drugog svetskog rata. Repertoar hora "Rastko" čine "klasična" dela horske literature pravoslavne duhovne muzike, prevashodno srpskih autora - Kornelija Stankovića, Stevana St. Mokranjca, Isidora Bajića, Mitropolita Damaskina i drugih, ali i savremenih kompozitora - Aleksandra Vujića, Miodraga Govedarice itd. Hor takođe radi na otkrivanju i očuvanju srpskih crkvenih bogomoljačkih i drugih prigodnih pesama.

Slobodan Trkulja, muzičar, instrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila. Trkulja sa svojim sastavom „Balkanopolis “ izvodi muziku inspirisanu tradicijom Srbije i Balkana na nov i moderan način. Njihov zvuk na Zapadu tretiraju kao novi pravac u muzici zvani „Moderna tradicija Balkana“. Za poslednjih deset godina, pod uticajem zvuka „Balkanopolisa“, nastali su mnogi muzički sastavi koji idu njihovim stopama.

Etno grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav koji neguje tradicionalnu muziku Balkana. Akcenat je na tradicionalnim instrumentima (frule, gajde, tarabuke), ali u sastavu su i klasični instrumenti (gitara i violina), kao i moderni (el. klavir - stage piano i bas). Na repertoaru grupe su pesme iz Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, te ciganska muzika. S obzirom na to da “Trag” često i rado nastupa u Rusiji na repertoar su uvrstili i nekoliko ruskih pesama. Grupa nastupa na mnogim značajnim manifestacijama u BiH i inostranstvu. U proteklih dvanaest godina održali su preko 600 koncerata širom sveta. Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spase od zaborava, ali i približe uhu današnje publike tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane.

„Božićno seoce kod Hrama“ po prvi put se održava na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2018. godine.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Paljenje Badnjaka biće održano 6. januara 2018. godine u 16 časova ispred Male crkve. Na sam dan Božića, 7. januara 2018. godine, prvi put će lomljenje česnice biti održano na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 12 časova.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeleženo muzičkim programom i vatrometom.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Slobodan Trkulja (Balkanopolis), Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Neverne bebe, Bistrik, bend 357, hor „Jedinstvo“ iz Kotora, hor „Mokranjac, dirigent Heraldo Estrada i mnogi drugi.

Više informacija o manifestaciji i programu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.bozickodhrama.rs i Fejsbuk stranici – Božićno seoce kod Hrama.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“.

Prijatelji manifestacije su: Lukoil, CEBEF, Erste banka, Raiffeisen banka, Next, PDM Agro Fruit, Heineken Srbija, Generali osiguranje, Swisslion Takovo, Harmonija ketering, Dexy Co Kids, Omladinsko pozorište Dadov.

Pogledajte još