ZA SVAKOG PONEŠTO: Pet top dijeta za 2018. godinu

1. Daš dijeta

Daš dijeta je namenjena ljudima sa visokim krvnim pritiskom, a bazira se na upotrebi voća, povrća, integralnih žitarica, slabih proteina i mleka sa niskim sadržajem masti. Osobe koje su na ovoj dijeti treba da izbegavaju zasićene masti, sokove sa šećerom, slatkiše, punomasne mlečne proizvode i neka ulja i da jedu manje začinjenu hranu.

2. Mediteranska dijeta

Navike prema hrani koje imaju stanovnici mediteranskih zemalja povezuju se sa njihovim zdravljem i dugovečnosti. Obroci podrazumevaju voće, povrće i zdravu masnu hranu kao što su riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.

3. Fleksitarian dijeta

Nastala spajanjem reči fleksibilna i vegeterijanski , ova dijeta ohrabljuje ljude da što više koriste povrće u svojoj ishrani ali ne podrazumeva izbacivanje mesa u potpunosti iz ishrane.

4. Dijeta bodovanja

Dijeta bodovanja je jako popularna dijeta, promovišuje poznate ličnosti kao što je Opra Vinfre. Radi po sistemu bodovanja hrane, gde svaka namirnica ima odrađen broj poena, a svaka osoba ima ukupan zbir koji svaki dan treba da cilja. Zdravija hrana nosi manje bodova, a satkiši više bodova. Svi se zajedno sabiraju do zadatog cilja za svaki dan.

5. Volumertijska dijeta

Osobe koje su na volumetriskoj dijeti paze na energetsku vrednost hrane koju unose, odnosno broj kalorija u određenoj količini hrane. Hrana koja ima veliku energetsku vrednost ima i dosta kalorija u maloj količini hrane, dok hrana sa malom energetskom vrednosti ima malo kalorija u većoj količini hrane.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još