OMILJENI STRANI LIDER: Svet voli papu - Srbija Putina

Simpatije prema ruskom predsedniku neguje više od 80 odsto ispitanih građana, pokazalo je međunarodno istraživanje o popularnosti svetskih lidera agencije Medijum galup.

Drugi po popularnosti lider iz sveta među građanima Srbije jeste kineski predsednik Si Đinping, o kome povoljno mišljenje ima 61 odsto ispitanih, dok je na trećem mestu nemačka kancelarka Angela Merkel koju simpatiše 38 procenata ispitanih. Četvrto i peto mesto dele američki i francuski predsednici Donald Tramp i Emanuel Makron, o kojima dobro misli trećina učesnika u anketi.

U studiji Medijum galupa, učesnicima istraživanja ponuđena su imena 12 svetskih lidera na rangiranje. Ispitanici su odgovarali da li imaju veoma povoljno, uglavnom povoljno, uglavnom nepovoljno ili veoma nepovoljno mišljenje o državnicima iz inostranstva. Ovom metodom utvrđeno je da "karmu" najpopularnijeg lidera na planeti ima papa Franja u koga veruje 56 odsto ispitanika. Njega prate Angela Merkel sa 49 procenata i predsednik Francuske Makron, o kome se povoljno izjasnilo 45 odsto ispitanika.

Predsednik Rusije na svetskoj listi zauzeo je četvrtu poziciju sa 43 procenta simpatije. Šefa Kremlja sledi britanska premijerka Tereza Mej sa 38 odsto, dok se kineski predsednik Si Đinping našao na šestom mestu sa 37 odsto.

Građani Srbije ne gledaju milo na turskog lidera Redžepa Erdogana, britansku premijerku Terezu Mej i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. U koloni svetskih lidera fenjer nosi predsednik Irana Hasan Rohani koga simpatiše svega 17 procenata ispitanih.

Indeks popularnosti svetskih lidera, koji predstavlja razliku između pozitivnog i negativnog mišljenja po državama, pokazuje da je Putin najpopularniji u Vijetnamu, zatim, u Kazahstanu, Jermeniji, Rusiji, a zatim u Srbiji, dok je Si Đinping najpopularniji u Moldaviji, Kazahstanu, Albaniji i Srbiji. Ruski predsednik najmanje je popularan u Poljskoj, a kineski lider Si Đinping u Japanu. U Vijetnamu su popularni i američki predsednik i nemačka kancelarka. Donald Tramp najgore stoji u Nemačkoj, a Angela Merkel u Češkoj.

Izvor: Novosti
Foto: RT - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još