Vršac

Vršac je kulturno-turistički, privredni i saobraćajni centar istočne Vojvodine. Udaljen je 84 km od Beograda. Gradsko područje odlikuje se bogatstvom arhitektonskih stilova, lepo uređenim gradskim trgom, nizom reprezentativnih javnih objekata i spomenika kulture i uređenom parkovskom površinom. U gradu i okolini postoji 19 kategorisanih i zaštićenih spomenika kulture. Vladičanski dvor iz 17. veka, s veoma bogatom riznicom, i manastir Mesić iz 16. veka, koji je udaljen od Vršca 10 km,  spomenici su najviše kategorije.

Turisti mogu da posete i Vršačku kulu, utvrđenje iz 14.veka, Gradsku kuću (Magistrat), Sabornu crkvu iz 1785. godine, Rimokatoličku crkvu (1863.), Staru apoteku na stepenicama iz 18. veka. U Vršcu se nalazi najstariji gradski park u Vojvodini koji je zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.

Sportski Centar "Millennium" je opremljen po najvišim svetskim standardima i domaćin je brojnim sportskim takmičenjima, ali i kulturno-zabavnim dešavanja.

Posebnu turističku atrakciju predstavlja tradicija u vinogradarstvu. Vinova loza prisutna je na ovim prostorima više od pet vekova. Postoje pisani tragovi da se u 14. veku ovde proizvodio čuveni "furmint" - vino koje se pilo širom Evrope, a za ovim vinom nisu zaostajala ni vina "Kadarka", "Porto", "Tokajac". Smatra se da su bela vina iz ovog vinogorja među najboljima u svetu. To je zato što se ovo vinogorje nalazi na samom 45 stepenu severne širine, gde je idealno raspoređena svetlost i toplota tokom godine. Ovakav geografski položaj najbolje odgovara vinskim sortama kao što su: muskat - bekman, trolinger, talijanski rajnski rizling, buvije, otelo, silvanac, sovinjon, semijon, burgundac, traminac, kaberne, merlo, buše, šardone...

Običaji i rituali u čast grožđu i vinu vuku korene iz davno prošlih vremena (sekovanije, vinski balovi, izložbe vina), do današnjih vašarskih proslava.

Danas Vršačko vinogorje ima preko 2.000 hektara plantažnih vinograda, od čega je 1.700 hektara u posedu Vršačkih vinograda. Najviše su zastupljene bele vinske sorte grožda za proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina. "Vršački vinogradi" raspolažu podrumom smeštajnog kapaciteta od 34,000.000 litara, sa savremenom opremom za proizvodnju i negu vina.

Usred nepregledne Vojvođanske ravnice uzdižu se Vršačke planine, poznate po raznovrsnoj flori, posebno po lekovitom bilju i blagotvornoj klimi za asmatičare. Rekreativne mogućnosti ove predivne prirode dopunjava lov na sitnu divljač. Gudurički vrh sa 641m nadmorske visine, najviša je tačka u Vojvodini. Zbog jedinstvenog položaja Vršačkih planina u banatskoj niziji, raznovrsnosti flore i vegetacije, bogatih šumskih ekosistema, lepih pejzaža i vidikovaca, veći deo šumskog područje ove planine, površine 4.177 ha, zaštićeno je 1982. godine kao park prirode

Vršačke planine, sa svojih šest hiljada hektara pod šumama, imaju uređena lovišta. Najatraktivniji je lov na divlje svinje, srne i fazane.

Ljubitelji ribolova uživaju pecajući na reci Karaš, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i ribnjacima. U neposrednoj blizini grada, u Vršačkom ritu, nalazi se jezero gde se sreću pecaroši i lovci. Jezero je bogato ribom, a okolina divljim patkama i guskama. Sličan ambijent i sportska zadovoljstva pruža Dunav, udaljen od Vršca 60 kilometara.

Najvažnije manifestacije koje se održavaju u Vršcu su "Međunarodni festival folklora" i "Dani berbe grožđa".

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Vršac
Trg Pobede 1, 26300 Vršac
013/822 554
mailto:toovrsac@yahoo.com
http://www.to.vrsac.com  

Za informacije o smeštaju kliknite ovde

Pogledajte još