Radost davanja čini jedno društvo

VIRTUS nagrada za filantropiju dodeljuje se ove godine već jedanaesti put, šta je to po Vašem iskustvu što inspiriše individualne filantrope?

- Emocije su pokretač velikog broja građana, tako da inicijative humanitarnog karaktera obično generišu najveću pažnju i podršku. U razgovorima sa građanima koji žele da daju, trudimo se da ih motivišemo da podrže inicijative razvojnog karaktera, koje će na sistematičniji način podržati veći broj ljudi na duži rok. Inspiracije individualnih filantropa su različite kao i njihove motivacije, ali se uglavnom svode na želju da pomognu drugima, učine nekog srećnim i da nešto promeni na bolje. U tome se posebno ističe naš prošlogodišnji dobitnik nagrade za individualni doprinos gospodin Hido Muratović iz Novog Pazara, kao i Milomir Glavčić, penzioner iz Kanade, koji je u proteklim decenijama u dobročine inicijative u Srbiji uložio preko 6 miliona dolara.

Konkurs je ove godine otvoren polovinom januara i prijave traju do 14. februara. Za koje kategorije se nagrade dodeljuju?

- Kao i ranijih godina, nagrade se dodeljuju korporacijama, malim i srednjim preduzećima i pojedincima, koji su na najdelotvorniji način podržali neprofitne akcije ili organizacije od opšteg dobra i interesa. Nagrade će biti dodeljene u pet glavnih kategorija: Glavna nagrada za doprinos kompanije na nacionalnom nivou, Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje, Nagrada za malo i srednje preduzeće, Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora, kao i Nagrada za individualni doprinos filantropiji. Nezavisni žiri svake godine dodeli i po neko posebno priznanje tako da uvek postoji mogućnost da nekog nagradimo za volontiranje, najinovativniji projekat, najbolju kampanju ili neku drugu vrstu specifičnog doprinosa. Ove godine tragamo za mladim filantropima i radujemo se što ćemo biti u prilici da kroz njihovo isticanje postavimo i neke nove uzore za sve generacije.

Ko ima pravo učešća za ovu prestižnu nagradu, a ko može da nominuje?

- Za nagrade se mogu nominovati: domaće i strane korporacije, ogranci stranih kompanija koje posluju u Srbiji, privatna mala i srednja preduzeća, javna i državna preduzeća, medijske kuće, korporativni fondovi i fondacije, kao i pojedinačni darodavci koji su tokom 2016/2017. godine podržali neku društvenu ili neprofitnu akciju ili organizaciju. Neprofitne organizacije, javne ustanove i organi uprave ne mogu konkurisati za nagrade. U prijavnim obrascima one se mogu navesti samo kao partneri kompanije ili pojedinca koji su nosioci aktivnosti. Njih mogu da nominuju svi zainteresovani građani, neprofitne organizacije, mediji, PR agencije, marketinške agencije. Često nas pitaju i da li se kompanije, preduzeća ili pojedinci mogu prijaviti sami, to je naravno sasvim u redu i nema nikakav uticaj na odluku žirija, jer naša najveća želja je da dobro ne ostane skriveno.

Više informacija o prijavi i samoj nagradi možete pronaći na sledećem linku: www.tragfondacija.org/virtus

Pogledajte još