SVAKA EMOCIJA IMA "SVOJ" ORGAN: Za dobro zdravlje um i telo moraju biti u harmoniji

Upravo ta definicija ukazuje na činjenicu da su mentalno i fizičko zdravlje neraskidivo povezani.

I nauka godinama istražuje uticaj emocija na fizičko stanje čoveka. Prema zaključcima psihologa, pozitivne emocije, pozitivne misli i stavovi utiču na brži oporavak od bilo koje bolesti, omogućavaju bolji san, smanjuju mogućnost prehlade...

Istraživanja su pokazala i da zahvalnost, poštovanje, ljubav, razigranost, veselost, vedrina direktno pozitivno utiču na naše fizičko zdravlje.

U vrtlogu anksioznosti i depresije

Bolesti menjaju naše raspoloženje i razumevanje okoline. Bilo da je reč o prehladi i virusu koji nas čine malaksalim, razdražljivim, umornim, neraspoloženim ili akutnim bolestima koje nas čine zabrinutim, sve to vodi ka stresu, a on dalje dovodi do pogoršanja celokupnog zdravstvenog stanja. Mnogi upadaju u vrtlog anksioznosti i depresije.

Fizički znaci koji mogu pokazati da je emotivno stanje van ravnoteže su: glavobolja, bol u leđima, promena apetita, bol u grudima, zatvor i dijareja, suva usta, visok krvni pritisak, nesanica, nesvestica, lupanje srca, seksualni problemi, kratak dah, ukočen vrat, znojenje, bolovi u stomaku...

Tri pozitivne za jednu negativnu emociju

Nauka kaže da je za svaku negativnu emociju potrebno osetiti tri pozitivne kako bismo je neutralizovali. Odnosno, kada osetimo negativnu emociju, potrebno je da u sebi probudimo tri pozitvne. Ove pozitivne emocije bukvalno preokrenu fizički efekat negativnosti i izgrade psihološke resurse koji utiču i na naše fizičko stanje.

Psiholozi tvrde da je možda najveći problem potiskivanje emocija. Osećanje ljutnje, nezadovoljstva, neprijateljstva odražava se kroz hipertenziju, probleme kardiovaskularnog sistema, infekcije, poremećaje u sistemu za varenje, hronični umor i depresiju.

Međutim, postoji i grupa emotivno elastičnih ljudi koji imaju sposobnost da se posle teških emotivnih situacija vrate u svoje normalno stanje. Oni se suočavaju sa teškim momentima, te zadržavaju pozitivan stav koji im pomaže da prevaziđu negativne efekte trenutno teške situacije.

Svaka emocija ima "svoj" organ

Osnovne emocije su: ljutnja, sreća, briga, zamišljenost, tuga, strah i šok. Svaka emocija ima svoj organ. Tuga utiče na pluća, od straha propadaju bubrezi, uzbuđenje deluje na srce, briga i zamišljenost na slezinu, ljutnja na jetru i žučnu kesu.

Kad smo pod stresom imamo grč u želucu, kad smo uplašeni tresemo se od straha. Ali, stvari funkcionišu i u drugom smeru. Ako jetra prikuplja previše toksina pojaviće se ljutnja i postajemo bez razloga razdražljivi.

Ta ista ljutnja prouzrokuje dodatnu neravnotežu u radu jetre, pa se vrtimo u krug. Stres utiče na naš imuni sistem, nivo šećera u krvi, kardiovaskularni sistem, skraćuje životni vek.

Šta najviše remeti emotivno stanje

Strah, anksioznost, sramota, gađenje imaju jak uticaj na stomak, posebno na creva. To posebno važi za stres. Veza između emocinalnog stanja i creva navela je pojedine naučnike da istražuju primenu probiotika kao alternativu antidepresivima.

Neka istraživanja pokazuju da probiotici utiču na hemiju mozga. Ima dosta situacija u životu, kako negativnih tako i pozitivnih, koje mogu dovesti do remećenja naše emotivne uravnoteženosti.

Najjači remetioci našeg uravnoteženog emotivnog stanja su:

1. otkaz
2. preseljenje
3. smrt
4. rastanak
5. razvod
6. bolest
7. unapređenje
8. novčani problemi
9. dolazak bebe

Zbog uticaja misli i emocija na naše zdravstveno stanje jako je važno da prepoznamo svoje misli i emocije, da ih postanemo svesni kao i da znamo kako utiču na naše telo, ponašanje i odnose sa drugim ljudima.

Kada smo svesni svega toga možemo prilagoditi svoje misli i uskladiti svoja osećanja, možemo biti emotivno stabilni.

– Kada su um, telo i duh u harmoniji, sreća je prirodno stanje.

– Um i emocije konstantno reaguju na stanje fizičkog tela, a fizičko telo stalno odgovara na percepcije uma i emocija.

– Znaci neusklađenosti javljaju se u vidu: bola, lošeg emotivnog stanja i bolesti u najširem smislu.

– Nesreća je oblik povratne informacije o neskladu tela, uma i duha.

Izvor: Zdravlje u kući/zdravlje.avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još