GRKINJE ILI SRPKINJE? Pogledajte u kojoj evropskoj zemlji žene najviše uživaju u duvanskom dimu

Iako se prema direktivi i pravilima Evropske unije pušenje u javnom zavorenom prostoru, kao i u kafićima i restoranima zabranjuje, to nije doprinelo smanjenju broja osoba koji upražnjavaju ovu štetnu naviku.

Posebno je zanimljivo posmatrati ovaj problem u ženskoj populacionoj grupi, a tom tematikom tokom kompleksnog istraživanja bavila se i Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nakon istraživanja došlo se od podataka da širom Evrope pripadnice nežnijeg pola najmanje konzumiraju duvan u Albaniji, Belorusiji, Portugaliji, Danskoj i u Turskoj, uprkos tome što su u toj zemlji muškarci prednjače u Evropi što se tiče ove štetne navike.

U vrhu ove nimalo laskave liste su Bosna i Hercegovina, Grčka, Hrvatska i Austrija, dok je evropska zemlja sa najviše pripadnica koje uživaju u duvanskom dimu ubedljivo naša zemlja.

Izgleda da smo bar u nečemu prvi, a u ovom slučaju to nije nimalo pohvalno, jer duvan je povezan sa pojavom steriliteta, loše cirkulacije, zakrečenja arterija, kardiovaskularnih oboljenja, raznih oblika raka i brojnim drugim bolestima.

Foto: Jakubmarian.com

Autor. nadlanu.com

Foto: Jakubmarian.com

Pogledajte još