fbpx

Porodične firme - Milica Čalija: Najveći izazov biće trenutak delegiranja upravljačke pozicije

Poslovni forum će okupiti privrednike i stručnjake iz ove oblasti u Srbiji i regionu. Kroz panel diskusije i studije slučaja prisutni će imati priliku da čuju na kakve sve izazove nailaze porodične firme u Srbiji, kako se snalazi druga generacija porodičnih firmi, govoriće se i o odnosu porodice i porodične firme, kao i o ženama u porodičnom biznisu.

U panelu "Žene u porodičnom biznisu" učestvovaće i Milica Čalija, preduzetnica, kreira magiju ovsenih kolača "Anđeli" nastalih po originalnoj recepturi porodice Čalija, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako je nastala ideja da pokrenete firmu "Anđeli"?

- Anđeli su rezultat više faktora: oni su posledica rešenosti da moj suprug i ja, kao dvoje pojedinaca sa veoma izraženom sklonošću za ličnom inicijativom, stvorimo nešto na šta ćemo i mi sami, i naša deca biti ponosno. Anđeli su rezultat naše posvećenosti kvalitetu i odluke da nikada ne uskratimo ni naše kupce, ni naše zaposlene za ono što mislimo da je najbolje i za nas same: dostojanstven tretman i vrhunski kvalitet. Konačno, Anđeli su proizvod koji smo u tom trenutku sami želeli da kupimo, a nije postojao: oni su zdrava, a ukusna funkcionalna užina, nesvakidašnji kolač kakav niko ne proizvodi kod nas, pa smo eksperimentišući najpre sami u sopstvenoj kuhinji, došli do zaključka da je dovoljno dobar i kvalitetan, a da može imati pristupačnu cenu, tako da ga možemo ponuditi i drugima.

Da li je u porodičnom biznisu teško odvojiti privatno od poslovnog i da li su u vašoj firmi uloge jasno podeljene?

- To odvajanje privatnog i poslovnog može biti jednako prisutno ili ne i u firmama koje nisu porodične, na primer, moji roditelji su se upoznali u firmi u kojoj su tada oboje bili zaposleni. Sve zavisi od osoba koje su uključene u posao: i odvajanje privatnog od poslovnog, i odnos prema poslu, i podela uloga tj. odgovornosti. Jasna podela uloga je osnova za svaki zdrav biznis, bez obzira na to u kakvom su privatnom odnosu oni koji ga vode ili zaposleni.

Kako vidite budućnost porodičnih biznisa, kao što je vaš? Šta su vaši najveći izazovi?

- Najveći izazov biće trenutak delegiranja upravljačke pozicije, bez obzira na to da li kao vlasnici ostajemo u firmi ili ne. Jednako je izazovno naći kvalitetnu osobu koja će biti dostojni naslednik biznisi, koliko i uključiti rođenu decu u biznis imajući u vidu njihove lične želje, stremljenja i sposobnosti.

Program konferencije i način prijave potražite na linku www.color.rs/porodicnefirme2018.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.