DELOTVORNI: Deset načina da smanjite svakodnevni stres

Stres često prate glavobolje i probavne smetnje, a može uticati i na imunološki sistem.

Ako ste pod stalnim stresom zbog poslovnih ili privatnih problema, pokušajte s nekom od ovih antistres aktivnosti.

1. Fizička aktivnost

- Bilo koja fizička aktivnost može sniziti nivo stresa i pomoći vam da se opustite. Pokrenite se, stres možete smanjiti bilo kakvom aktivnošću, od kratke šetnje do treninga u teretani, plivanja ili vožnje biciklom, odaberite šta god vam najviše odgovara - savetuje psihoterapeutkinja Hansa Pankania, autorka knjige "Od stresa do uspeha".

2. Provedite vreme u prirodi

Istraživanje Univerziteta u Ilinoisu je potvrdilo da gledanje u drveće pomaže u borbi protiv stresa.

3. Otvorite se

- Pričajte s nekim kome verujete i ko će vaše brige zadržati za sebe. To je jedan od najjednostavnijih načina za rešavanje stresa - tvrdi Pankania.

- Verbalizacija negativnih misli i osećaja pomaže vam da one napuste vaše telo. Zbog toga savetovanje pomaže i zbog toga je važno imati dobru bazu prijatelja na koje se možete osloniti - dodaje ona.

4. Pričajte sa sobom

- Ako nemate s kim da pričate, to ne treba da vas spreči da izbacite sve negativnosti iz svog sistema - tvrdi Pankania i dodaje da je u tom slučaju najbolje pričati sam sa sobom.

- Koliko god ovo ludo zvučalo, verujte mi, deluje. Zove se tehnika - prazne stolice, istražite!

5. Pišite

- Stres je sastavljen od negativnih emocija i negativnih misli koje gomilamo u telu i koje utiču na normalno funkcioniranje tela - objasnila je Pankania. Savetuje da napišete u pismu sve što vas muči. Jednostavno je, jeftino i ne morate ništa cenzurisati jer pismo ionako nećete nikome poslati.

6. Opuštanje i meditacija

- Odvojite malo vremena samo za sebe. Naučite kako pravilno disati i posvetite se meditaciji - savetuje Džulija Montagu, nutricionistkinja i instruktorka joge.

- Istraživanja su pokazala da trebate izdisati duže nego što udišete, tako ćete uticati na vaš centralni nervni sistem, razbistriti misli, stabilizovati emocije i smanjiti stres - kaže Montagu.

7. Isključite telefon

- Isključite svu tehnologiju barem na pola sata. Odvojite se od svih izvora informacija koje vam preterano zamaraju mozak. Okrenite se stvarima koje su zaista bitne. Primetićete koliko zaista provodite vremena s kompjuterima i mobilnim telefonima - kaže Montagu.

8. Pozitivna afirmacija

- Podsetite se na sve dobro u vašem životu. Pre nego što odete u krevet, napišite listu stvari na kojima ste zahvalni. I prisetite se ljudi koji vam najviše znače u životu - savetuje Montagu.

9. Pronađite hobi

Radite ono što volite i pronađite vremena za hobije, to će značiti puno za vaše mentalno zdravlje.

10. Naspavajte se

- Trebalo bi da spavate 7-8 sati svake večeri. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte s maskom za spavanje ili boljim zamračivanjem sobe. Jako je bitno da spavate kvalitetno jer to utiče na vašu sposobnost idućeg dana - kaže Montagu.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još