MINISTARKA PREDLOŽILA VLADI NOVE MERE: U Srbiji se 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti

Ministarka bez porfelja zadužena za femografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović istakla je da deset odsto parova u Srbiji koji su u reproduktivnom periodu imaju problem steriliteta.

- Među njima je značajan broj onih kojima je jedini način da se ostvare kao roditelji biomedicinski potpomognuta oplodnja - naglasila je ministarka i podsetila da u Srbiji parovi bez dece imaju pravo na tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Parovi koji su se ostvarili kao roditelji vantelesnom oplodnjem, kako je rekla, i za drugo dete imaće tri pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države.

Dejanović je naglasila da je kao ministarka zadužena za demografiju predložila Vladi Srbije da jedinice lokalne samouprave finansijaraju četvrti pokušaj vantelesne oplodnje i produže limit godina koji je trenutno za žene 42 godine.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. Aleksandar Stefanović istakao je da se uskoro očekuje početak rada banke reproduktivnih ćelija, koja će omogućiti poklanjanje kao i razmenu ćelija sa drugim zemljama. On je ukazao i na značaj zamrzavanja reproduktivnih ćelija koje će se uskoro raditi o trošku države.

- O trošku RFZO će se moći da se zamrzavaju jajne ćelije, spermatozoidi i embrioni. To je šansa i za one koji boluju od neke bolesti da zamrznu treproduktivne ćelije pa da ih jednog dana upotrebe - pojasnio je Stefanović.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još