Energetska efikasnost je investicija, a ne trošak

- Cilj EmBuild projekta je da osnaži državne organe, na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u formulisanju strategije eneregetski efikasnog renoviranja javnih zgrada. Podaci potvrđuju da 40 odsto ukupne potrošnje energije i 36 odsto emisije CO2 u Evropskoj uniji nastaju u privatnim i javnim zgradama. Zato je jedna od osnovnih smernica EU, definisanih Evropskim programom za razvoj nauke Horizon 2020, da se ta potrošnja i zagađenje smanje - objasnila je prisutnim medijima prof.dr Milica Jovanović Popović koordinator projekta za Srbiju.

Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure Republike Srbije, konstatovala je da je projekat EmBuild značajno doprineo da se pitanje energetske efikasnosti sveobuhvatno, u pravnom i strateškom smislu, po prvi put u Srbiji pozicionira kao investiciono.

- Obnova zgrada prema principima energetske efikasnosti donosi uštede, i državi i građanima, utiče na poboljšanje konfora, doprinosi smanjenju zagađenja i održivom razvoju i u smislu otvaranja novih radnih mesta. Zato verujem da je strateško planiranje, kojim se projekat EmBuild upravo bavi, kao i primena tih planova, korak po korak, od velike važnosti za našu zemlju - zaključila je Atanacković.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, Stevica Deđanski, konstatovao da je planskom pristupu u ovoj oblasti doprinelo donošenja Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2025.godine sa projekcijama do 2030.

- Uštede planirane trećim akcionim planom za energetsku efikasnost Republike Srbije za period do 2018. godine koje su projektovane na 9 odsto, su premašene. Verujem da ćemo u narednim godinama ostvariti još bolje rezultate - zaključio je Deđanski.

Projekat EmBuild finansira Evropski program za razvoj nauke Horizon 2020, a podržava Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. U Srbiji, kao član međunarodnog konzorcijuma u kojem učestvuju partneri iz: Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Belgije, projekat sprovode Arhitektonski, Mašinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu.

Rezultati ovog projekta biće značajni inputi u izradi Nacionale strategije obnove zgrada, što je jedna od prioritetnih obaveza prema Energetskoj zajednici, čiji je potpisnik i Srbija.

- U proteklih dve i po godine, u bliskoj saradnji sa 24 opštine i komunikaciji sa svim opštinama koje su članice Stalne konferencije gradova i opština, mi smo se bavili prikupljanjem podataka i izradili tri uzorna modela koji će moći da koriste sve opštine u planiranju obnove javnih zgrada po principima energetske efikasnosti - objasnila je profesorka Jovanović Popović i dodala:

- U nekim opštinama je dosta toga i urađeno. Opština Ivanjica, naprimer, je novac ostvaren uštedom, nakon energetski efikasne obnove javnih zgrada, upotrebila za izgradnju Centra za dijalizu. Jedan od ciljeva našeg projekta i ove, završne konferencije, je bio upravo da se istaknu takva pozitivna iskustva i razmene mišljenja o najboljim strategijskim pristupima u obnovi javnih zgrada po principima energetske efikasnosti.

Tema energetske efikasnosti ostaje u fokusu i dan nakon ove konferencije - 8. juna, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru Nemačke razvojne saradnje, u Hotelu Envoy u Beogradu, organizuje regionalni skup kojem će prisustvovati predstavnici resornih ministarstava iz šest članica Energetske zajednice.

Pogledajte još