UVRSTITE JE U SVOJ JELOVNIK: Hrana bogata umamijem značajno smanjuje apetit

Međutim, novo istraživanje otkrilo je kako je rešenje za smanjen apetit ukusna supa bogata umamijem pre glavnog jela.

Umami je peti ukus, uz četiri osnovna (slatko, slano, kiselo i gorko), a nalazi se u namirnicama kao što su tunjevina, lignje, školjke, škampi, govedina, svinjetina, piletina, paradajz, tartufi, soja, krompir i jaja.

Umami je poznat kao ukusan ukus, a osećamo ga zahvaljujući glutaminskoj kiselini kojoj je izvor mononatrijum glutamat, piše portal "Body and soul".

Istraživači studija medicine s Harvarda odlučili su da istraže može li hrana bogata umamijem uticati na mozak tako da biramo zdraviju hranu i smanjimo apetit, posebno kod žena kojima preti opasnost od prejedanja i povećanja telesne težine.

Grupa žena je u sklopu istraživanja konzumirala 240 ml pileće supe pre glavnog jela. Nekima je supa začinjena s 1,44 grama mononatrijumovog glutamata, a drugima nije.

Rezultati su objavljeni u časopisu "Neuropsychopharmacology", a otkrili su kako su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisanije.

- Mnoge kulture širom sveta zagovaraju supu pre glavnog jela. Ovim rezultatima pokazalo se da ljudi s visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu - rekao je autor studije dr Migel Alonso.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još