KOLINDA PONOVO ŠOKIRA: Hrvati i Albanci su braća po oružju!

- Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti - kazala je predsednica, preneo je zagrebački "Večernji list".

Hrvatska, rekla je, pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

- Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao - navela je Grabar Kitarović.

Osvrnuvši se, kako se navodi, na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu, rekla je da je Albanija bila prijatelj Hrvatske kada je to njenoj zemlji bilo potrebno.

Posetivši na na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu, Kitarović je kazala:

- Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti.

Rekla je i da je Hrvatska, zemlja na raskršću hršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

- Albanci su u potpunosti integrirani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva da vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja - rekla je i posebno podsetila na zajednicu Arbanasa kod Zadra, koja tamo postoji od 18. veka.

Podsetila je takođe i da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla ulogu albanskog Đerđa Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima, a Grabar Kitarović je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Podsetiviši na još neke detalje iz istorije, Grabar Kitarović je svoj govor u parlamentu završila rečima:

- Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo.

Izvor: Tanjug
Foto: predsjednicarh/Instagram

Pogledajte još