Otvaranje avgustovskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Kroz mikro-istorije različitih geografskih područja od jugoistočne Evrope do Južne Amerike, ove umetnice istražuju načine suočenja sa tragovima prošlosti koji se upisuju u pejzaže, u psihe i u tela.

Izložba EUtopija, Igora Bošnjaka, je svoju premijeru imala tokom protekle dve godine u Dubrovniku, Marseju, Trebinju i Novom Sadu. U izmenjenom i galerijskom prostoru prilagođenom obliku ova izložba se sastoji od printova i video radova koji prikazuju mapu Evrope, u stvarnom i izmaštanom izgledu. Bošnjak slika kartu Evrope tradicionalnom tehnikom ulja na platnu, da bi je zatim transformisao u neprepoznatljivu formu kojom posmatrač može da se poigrava. U video radu predstavlja Evropu kao samodovoljni oblik postojanja, kao ostrvo Eutopiju. Reč je o umetnikovoj projekciji ideje o Evropi.

LIČNE GEOGRAFIJE / PERSONAL GEOGRAPHIES izložba predstavlja njihove kritičke refleksije iz antirasističke feminističke i queer perspektive stavljaju u pitanje istoriografske kategorije, linearnost istorijskog procesa i značenje političkih identiteta i teritorija.

Vizuelni eseji i instalacije u okviru izložbe se bave pitanjem sećanja i zaborava vezanim za sopstvena porekla, temama raseljavanja/ migracija, nasilja, ratova i transgeneracijskih trauma, oslanjajući se na anahronizme, kontradikcije i procepe umesto na sveobuhvatne i zaključene priče. Osnovni medij u sklopu izložbe jeste pokretna slika, bilo da se radi o video ili filmskom eseju (Angela Melitopoulos, Angelika Levi, Yara Haskiel), video-instalaciji (Ana Hoffner, Lana Čmajčanin), dokumentarnom video intervjuu (Virginia Villaplana) ili video dokumentu u sklopu šireg multidisciplinarnog projekta (Teresa Mulet). Ključna tema je odnos pokretne slike i pisanih, oralnih i performativnih modela svedočanstva u formi monologa, dijaloga, gesta, poema i melodija. Fokus Ličnih geografija je na istraživanju bolnih prostora koja su istovremeno i prostori otpora, nade, empatije, solidarnosti i utopijske imaginacije.

Izložba je deo dugoročnog projekta koji je nastao iz prijateljstva i čije su autorice istoričarka umetnosti Branka Vujanović iz Sarajeva i vizuelna umetnica Yara Haskiel iz Berlina.

Izložbe su otvorene do  25. 8. 2018. u Likovnoj galeriji, Knez Mihailova 6 i Galeriji Podroom, Trg republike 5.

Foto: Promo

Ostale vizuale pogledajte u galeriji:

Pogledajte još