PROVERITE PUTNE ISPRAVE PRE POLASKA NA MORE: Rok važenja pasoša je u praksi kraći nego što u njemu piše

Veliki broj turista svake godine pred polazak na putovanje pita se istu stvar "Da li će nam praviti problem na granici ukoliko nam pasoš ističe za mesec dana?".

U Ministarstvu spoljnih poslova objasnili su da ukoliko želite da idete van granice pasoš mora važiti još najmanje tri meseca.

- Uslov za ulazak državljana Republike Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije države članice EU - saopštili su iz Ministarstva.

Taj rok nije određen bez razloga, jer građani Srbije imaju pravo da u zemljama EU borave tri meseca. Da bi se sprečilo da turistima bez radne ili boravišne vize u zemlji Šengena nakon mesec dana istekne putna isprava, uvedena je preventivna kontrola vremena isticanja pasoša. One su naravno tokom letnjih meseci češće.

Iako nemamo informaciju da je neko zbog ovog problema vraćen sa granice, a uzimajući u obzir činjenicu da ne možete unapred znati da li ćete naići na tolerantnog pograničnog službenika ili ne, naš savet je da ipak putne isprave produžite na vreme. Izbeći ćete moguću neprijatnost na granici, a put do mora će vam biti mnogo spokojniji.

Oni koji imaju važeću ličnu kartu mogu ući u Crnu Goru, BiH i u Makedoniju, tako da ukoliko idete u ove tri države svakako možete ući i samo sa ličnom kartom.

Izvor: Telegraf.rs/M.Antonijević
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još