Predstava Ispravci ritma izvedena u gruškom skladištu

U sklopu festivalskog programa Ključevi od grada, a u okviru prikazivanja ove predstave sinoć je na istoj lokaciji izložena i prostorna instalacija scenografa predstave Marka Tadića The shifting meaning, sastavljena od crteža, kolaža i maketa manjih dimenzija kao i video instalacija Vremenske bombe, koju čine tri filma iz serije Institucije treba graditi, a otvaraju pitanja transformacije statusa rada u savremenim institucijama te novoinstitucionalizovanim praksama. Još jedno izvođenje predstave je na programu 69. Igara večeras, 13. avgusta s početkom u 21.30h.

Marko Tadić - the shifting meaning
Vremenske bombe
Ispravci ritma

Ispravci ritma inspirisani su pripovetkom Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića. Predstava je isprepletena od niza slika – s jedne strane intimnih slika banalnosti svakodnevice, s druge, slika zločina. Dubrovačko prikazivanje ove predstave tražilo je prilagođavanje prostoru za izvođenje, kako u smislu scenografije, tako i u smislu dubrovačkog konteksta koji se razlikuje od onog zagrebačkog. Uspela scenografija zaokružila je vizuelni utisak, a kruzer koji je prošao pored otvorenog prozora u pravom trenutku pokazao je sav smisao i svrhu ispitivanja životnih ritmova Dubrovnika. Predstava je okupila poseban tim saradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, vizuelne umetnike Marka Tadića kao autora scenografije i Silvia Vujičića kao autora kostima, austrijskog kompozitora Radua Malfattija te Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza kao autore muzike i zvuka. Umetnički tim predstave čine i reditelj Goran Sergej Pristaš, koreograf Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak i Diana Meheik. Predstavu izvode članice BADco. Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš i članovi ansambla Drame HNK: Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić i član orkestra Opere HNK u Zagrebu, trombonist Ivan Bošnjak.

Ispravci ritma
Ispravci ritma
Ispravci ritma

Kolaborativni izvođački kolektiv BADco. na Igrama je prvi put nastupio pre dve godine sa predstavom Stranac na terasi tvrđave Revelin, nakon čega je saradnja nastavljena na predstavi Ispravci ritma koja je izvedena u novembru 2017. u Tonskom studiju HNK u Zagrebu. Jezgro BADco.-a čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnivanja 2000. godine, sistematično se bave istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija utvrđenih odnosa izvođenja i publike, ispitivanje perspektivnih ideja i umetnosti izvođenja, problematičnost komunikacijskih struktura čini BADco. međunarodno važnim umetničkim fenomenom i jedinstvenim izvođačkim doživljajem. Goran Sergej Pristaš dramaturg je i profesor na Akademiji dramske umetnosti Univerziteta u Zagrebu. Suosnivač je i član BADco.-a i predsednik Osnivačkog odbora centra za umetnička istraživanja pri Univerzitetu u Zagrebu.

Ispravci ritma

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još