VREME ZA PROMENE: Navike kojima nesvesno nanosite štetu koži lica

Strašna istina je da možete da nanesete mnogo štete svom licu. Ali još strašnija činjenica je da to možete da učinite dok pokušavate da poboljšate kvalitet svoje kože. Odgovore na pitanje kako najviše štetimo svom licu dali su plastični hirurg poznatih osoba, Rene Rulo, i dermatolog Rejčel Nazarian.

1. "Kopamo" po njemu

Ako niste dermatolog, ne bi sami trebalo da "čačkate" po bubuljicama, uraslim dlakama ili bilo čemu drugom po licu. To je jedan od najgorih napada na kožu kojeg možete da uradite, a može da ostavi i trajne posledice.

2. Preterivanje s pilingom

Mislite da licu ne može da šteti previše dobrih stvari? Razmislite ponovno, pogotovo ako je reč o pilingu! Koristite ga štedljivo. Možete da ga koristite čak i sedam dana za redom, ali zatim nedelju dana ne bi trebalo ni da mu "primirišete", a kad ga ne koristite negujte nove zdrave ćelije dubinski hranjivom kremom koja odgovara vašem tipu kože.

3. Prečesto perete/čistite lice

Nemojte zaboraviti da je vaša koža izuzetno osetljiv organ, pa pripazite šta stavljate na nju i koliko često.

- Većina ljudi koristi jake sapune koji kožu lišavaju hranjivih ulja i utiču na menjanje pH nivoa kože - kaže doktorka Nazarian i dodaje da će konstantno pranje uticati na to da koža postane suva i počne da puca, zbog čega će biti sklonija infekcijama i upalama. Uz to će i ranije da pokazuje znakove starenja.

4. Cele godine koristite iste proizvode

Vašoj koži treba različita negu u zavisnosti od godišnjeg doba. Svaka promena bi mogla da bude dobar podsetnik da razmislite o svom trenutnom režimu nege. Evo šta savetuje Rolo:

Zima:

- Usredsredite se na hidrataciju i takve proizvode.

Proleće:

- Razmislite o prolećnom čišćenju, tj. dubinskom čišćenju pora i proizvodima za piling, kako biste oživeli kožu od zimske isušenosti.

Leto:

- Usredsredite se na zaštitu kože kremama sa zaštitnim faktorom i antioksidansima. Svi proizvodi bi trebalo da budu laganije formule/teksture u proleće i leto, jer tad ima i više vlage u vazduhu.

Jesen:

- Pojačajte opet pilinge kako biste obnovili kožu nakon oštećenja od letnjeg sunca.

5. Navlačite kožu oko očiju

Tu je koža najtanja i najdelikatnija. Upravo zato su i na ovom području najvidljiviji prvi znakovi starenja, pa budite nežni prema njoj. Nemojte kožu da navlačite za vreme šminkanja i skidanja šminke, a kremu za područje oko očiju uvek nanesite jagodicama domalog prsta (jer je on najslabiji), pa nežnim pokretima utapkajte kremu na kožu, bez trljanja.

6. Sunčanje i/ili ne nošenje krema za sunčanje

Nije nikakva tajna da je sunčanje jedna od najgorih stvari koju možete da učinite za svoju kožu (mislimo na sunčanje po jakom suncu). Učestalim izlaganjem UV zracima ćelije kože mutiraju, pa mogu da uzrokuju smrtonosan rak kože. Ali ako vam je to teško da prihvatite, znajte da se učestalim sunčanjem izlažete starenju kože, boranju lica, opuštanju kože, tamnim mrljama i pegama na licu i diskoloraciji kože.

7. Pušenje

Ako vam treba još jedan razlog da prestanete da pušite, znajte da će vam koža, ako to učinite, biti itekako zahvalna. Uz to što pušenje uzrokuje prerano starenje i nastanak bora, ono je loše i za vaše zdravlje.

8. Zanemarivanje

Ako zapostavljate svoju kožu, kao što recimo brinete o kosi i zubima, to je oblik zlostavljanja. Ali samo čišćenje nije dovoljno. Naime, kožu lica treba svakodnevno da nahranite, odbraniti od UV zračenja i da "odvedete" na pregled kod dermatologa bar jednom godišnje. Rak kože obično može da se izleči, ako se rano dijagnostikuje, pa ne postoji razlog da zapostavite svoje zdravlje samo zato što vam se ne da odete na kontrolu.

Izvor: Stil Kurir/magazin.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još