BOLNE GRUDI: Upala bradavica ne pogađa samo dojilje

Upala bradavica dojki najčešće pogađa dojilje. Međutim, do zapaljenja bradavica može da dođe i posle završetka dojenja i reproduktivnog perioda života uopšte. Prema rečima dr Ivana Markovića, onkologa, uzrok upale bradavica u kasnijem životnom dobu su uglavnom bakterije. One izazivaju crvenilo, otok, vlaženje, perutanje, svrab i kljucajući bol.

- Bakterije sa kože mogu da prođu kroz pore na bradavicama - kaže dr Ivan Marković iz Instututa za onkologiju i radiologiju Srbije.

- Hraneći se tečnošću koja se nalazi u porama njihov broj se uvećava i razvija se infekcija. Tada se u kanalićima stvara gnoj koji može sponatano da curi ili se formira apsces.

Kako objašnjava dr Marković, da bi se propisao pravi antibiotik neophodno je da se uzorak gnojnog sekreta pošalje na bakteriološku analizu.

Bakterijska upala bradavica češće pogađa žene u reproduktivnom periodu, jer, kako kaže dr Marković, tada su dojke sekretorno aktivne pod dejstvom hormona.

U menopauzi se hormonska aktivnost značajno smanjuje, ali se estrogen i dalje luči u minimalnim količinama, pa upala bradavica nije retkost ni u starijem životnom dobu.

- Često se bradavice oštete u periodu dojenja, jer zbog dečjih zubića mogu da se stvore trajne pukotine kroz koje bakterije lako prodiru - kaže naš sagovornik.

- Međutim, ako je sekret koji curi iz bradavica u kapima bistrog ili žućkastog sadržaja obično je ova pojava bezazlena. Ali, pojava gnojnog, mrkog sadržaja ili sveže krvi zahteva uzimanje uzorka za mikroskopski pregled.

Doktor Marković kaže da sve kožne infekcije i bolesti mogu da se jave i na bradavici. A nije retkost i da one reaguju na alergene, nekada posle promene brushaltera, ali i deterdženata, omekšivača.

Lečenje je uzročno. Antibiotici kod bakterijskih upala, izbegavanje alergena kod alergija, a po potrebi i hirurško.

Doktor Marković kaže da ranica na bradavici koja ne zarasta i krvari može da predstavlja početni simptom karcinoma dojke. U tom slučaju neophodna je hirurška biopsija i histopatološki pregled.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još