NEVIDLJIVA OPASNOST: U vrtićima i školama uskoro detektori za smrtonosni gas, jedan od najopasnijih uzročnika raka pluća

U školama i vrtićima širom Srbije do kraja godine počeće postavljanje detektora koji će meriti nivo radona, jednog od najopasnijih uzročnika raka pluća.

Nakon što su rezultati merenja radona po kućama pokazali da veliki broj građana udiše ovaj gas u nedozvoljenim količinama, država je krenula u akciju kontrole kvaliteta vazduha u školskim ustanovama. Kako saznaje "Blic", Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost uskoro će početi postavljanje detektora u 2.500 škola i vrtića, a nakon toga i u ovim ustanovama širom Srbije.

- Reč je o gasu bez boje i mirisa, čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama i nepovoljno uticati na zdravlje. U organizam ulazi respiratornim putevima, a duža izloženost ovom gasu opasnija je po zdravlje. Deca istovremeno danas sve više vremena provode u školama i vrtićima. Zato želimo da proverimo prisustvo radona i kvalitet vazduha koji udišu i na kraju da savetujemo direktore ustanova kako da otklone ovaj opasan gas - kaže izvor.

Prvi detektori biće postavljeni za mesec dana, a nakon šest meseci nadležna agencija će početi da ih sakuplja. Uređaji su potpuno bezopasni, postavljaju se uglavnom na ormane i važno je ne pomerati ih. Nakon šest meseci šalju se na očitavanje u laboratorije u Švedsku, a rezultati se saopštavaju ustanovama.

Direktor Agencije za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Slađan Velinov potvrdio je da će ovom akcijom merenje koncentracije radona u Srbiji biti znatno prošireno.

- Pre tri godine smo merili nivo radona po domaćinstvima. Vlasnicima kuća i stanova u kojima smo izmerili visoke koncentracije dostavili smo potom vrlo detaljne projekte i predloge o načinima da smanje nivo radona koji udišu. Sve to sada ćemo raditi i u školama i vrtićima, a potom i u drugim javnim objektima - precizirao je Velinov.

Ranija merenja u domaćinstvima pokazala su da radona najviše ima po objektima u Niškoj Banji, gde su izvori ovog opasnog gasa u zemljištu i vodi, ali i da su radonu najviše izloženi ljudi koji žive u starim kućama, najčešće po selima širom Srbije. Za stare kuće dozvoljena koncentracija radona je do 400 bekerela, a za nove objekte do 200 bekerela po metru kubnom.

U Agenciji za jonizujuća zračenja pripremili su i novi zakon, koji će dodatno proširiti preventivne mere zaštite stanovništa od štetnih zračenja.

Radona najviše ima u zemljištu ispod ili oko objekta, i to u tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Nema ga u drvetu, staklu, tkaninama... Ovaj radioaktivni gas prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, te koncentracija zavisi od konstrukcije zgrade, kvaliteta prozora, kao i od visine na kojoj se stan nalazi. Najviše ga ima u podrumima i stanovima u prizemlju, a najmanje u objektima sa velikim prozorima i otvorima. Otvoreni prozori i ventilacija garantuju manje radona.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još