SEDAM DOBRIH RAZLOGA: Zašto treba da pijete čaj od šipka?

Već odavno znate da je čaj dobar za vas i da ima mnoge benefite za vaše zdravlje, ali to se uglavnom odnosi na zeleni ili crni čaj. Saznajte koje su zdravstvene prednosti čaja od šipka:

Smanjuje krvni pritisak

Nova istraživanja pokazuju da čaj od šipka ima sposobnost da smanji krvni pritisak. Studija objavljena u "The Journal of Nutrition" temelji se na proučavanju odraslih s hipertenzijom (visokim krvnim pritiskom) koji su dnevno konzumirali tri šoljice čaja od šipka i pritisak im je pao. Isto tako, prethodna istraživanja o čaju od šipka pokazala su da pijenje ovog biljnog čaja snižava pritisak. Ali, razgovarajte s lekarom pre nego što počnete da koristite ovaj čaj kao tretman, pogotovu ako ste uzimali lekove za krvni pritisak.

- Ovaj čaj može da uzorkuje izuzetan pad pritiska što može da bude problematično, posebno ako uzimate lekove za visoki ili niski krvni pritisak - rekla je nutricionista Džordžina Raunder.

Smanjuje nivo holesterola i triglicerida

Još jedna dobrobit čaja od šipka - može da pomogne u održavanju nivoa holesterola. U studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Alternative and Complementary Medicine", naučnici su otkrili da konzumiranje ovog čaja dva puta dnevno tokom jednog meseca smanjuje ukupan nivo holesterola među pacijentima s dijabetesom, uključujući i LDL holesterol, odnosno loš holesterol i nivo triglicerida, a pojačava nivo HDL kolesterola.

Ubrzava probavu

Znate da je hidratacija ključ za održavanje brzog probavnog sistema, a čaj od šipka može da pomogne u tome.

- Ovaj biljni čaj takođe može da funkcioniše kao prirodni diuretik, pomažući da se uklone vodu i natrijum iz tela, pridonoseći normalnom mokrenju i stolici - kaže Raunder.

Međutim, nemojte da preterujete sa ovim čajem.

- Odrasli ne bi trebalo da popiju više od dve litre čaja od šipka dnevno, a deca i trudnice ne bi trebalo da konzumiraju više od jedne litre dnevno - rekla je Raunder zbog aluminijuma i mangana koje čaj sadrži. Isto tako, neka istraživanja su pokazala da hibiskus u prekomernim količinama može uzrokovati oštećenje jetre.

Održava imunološki sistem

Ovaj biljni čaj može vam pomoći da izbegnete razne zimske bolesti.

- Čaj od šipka je bogat vitaminom C, ključnim vitaminom koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema - kaže Raunder.

Pomaže u mršavljenju

- Postoje neke studije koje sugerišu da šipak pomaže u gubitku kilograma - rekla je Raunder.

Jedna studija je pokazala da konzumiranje ekstrakta šipka tokom 12 nedelja rezultira smanjenjem telesne težine i gubitkom sala sa stomaka. Važno je naglasiti da je istraživanje rađeno na ekstraktu šipka, koji je koncentrisaniji od čaja. Čaj takođe pomaže u mršavljenju samo je potrebna veća količina.

Može da smanji upalu

Voće i povrće nisu jedini način da dobijete svoju dnevnu dozu antioksidansa, čaj od šipka takođe je bogat polifenolom, antocijanom. Ta jedinjenja mogu da vam pomognu u smanjenju upale u telu koje kad su izvan kontrole, mogu da povećaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i artritisa.

Poboljšava zdravlje jetre

Iako treba paziti na količinu čaja od šipka, jer može da ošteti jetru, umerene količine pomažu u održavanju jetre zdravom. Jedna studija iz 2014. godine pokazala je da uzimanje ekstrakta šipka za 12 nedelja smanjuje masnoću jetre, ozbiljno stanje koje može dovesti do otkazivanja jetre kod osoba s prekomernom težinom.

Izvor: Women's Health/miss7zdrava.24sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još