USKORO IZMENE ZAKONA O UČENIČKOM I STUDENTSKOM STANDARDU: Broj stipendija biće povećan, kao i njihov iznos

Broj učeničkih i studentskih stipendija biće povećan, a uvećaće se i novčani iznos tih primanja za sve kategorije, uključujući i one najveće. Ovo je predviđeno izmenama Zakona o učeničkom i studentskom standardu, a ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je, predstavljajući ovaj propis na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku, da je cilj da najbolji akademci imaju najbolje uslove.

Ovim zakonom predviđeno je i da studentska odmarališta dobiju dopunsku delatnost, pa će tu studenti moći da se bave naučnim istraživanjima, da organizuju obuke, konferencije. Na sednici su obrazložene i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja kojima će biti regulisano digitalno uređenje prosvetnog sistema.

Predstavljen je i Predlog zakona o Fondu za nauku, kojim će dosadašnje projektno finansiranje nauke biti zamenjeno finansiranjem projekata preko Fonda za nauku. Za taj fond iz ovogodišnjeg budžeta planirano je 500 miliona dinara, a za 2020. godinu čak pet milijardi dinara, od kojih bi 350 miliona bilo namenjeno Fondu, a 4,65 milijardi za naučno-istraživačke projekte.

Najavljeno je i donošenje zakona o institucionalnom finansiranju naučnih radnika, koji bi mladim naučnicima omogućio sigurne prihode. Taj propis će omogućiti da se biraju najbolji i projekti koji su potrebni, dok su do sada birani svi, kako naučnici ne bi ostali bez primanja.

Takođe, Matematička gimnazija u Beogradu i Zmaj Jovina gimnazija u Novom Sadu postaće institucije od nacionalnog značaja.

Članovi odbora pomenuli su i slučaj Više medicinske škole u Ćupriji, koja se suočava sa nizom problema, a ministar Šarčević je naveo da će ovaj slučaj biti rešen kada se završi spajanje viših škola u akademije, a taj posao privodi se kraju.

Na sednici Skupštine Srbije koja počinje u utorak naći se Predlog zakona o Fondu za nauku i dopune Zakona o patentima, dok će se o ostalim propisima raspravljati na nekoj od narednih sednica.

Francuska škola u Beogradu ispunila je potrebne standarde i dobiće akreditaciju, najavio je ministar. On je pojasnio da ova škola do sada nije imala odgovarajuća dokumenta, jer grupa osnivača nije bila u skladu sa našim zakonima. Škola će biti svečano otvorena tokom boravka visoke francuske delegacije u Srbiji.

Izvor: Novosti online
Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Pogledajte još