JEDNOSTAVNA PROCEDURA: Za upis prvaka škole prikupljaju dokumenta

Upis dece koja će od jeseni činiti najmlađu generaciju osnovaca u predstojećoj školskoj 2021/22. godini počeo je juče i zvanično traje do kraja maja, mada osmoletke i posle tog roka, u slučajevima kada je to iz opravdanih razloga potrebno, mogu da organizuju testiranje i upis budućih prvaka u junu, julu i avgustu. Osnovno obrazovanje je obavezno, za sve buduće prvake mesta ima i mora biti, ali je svaka škola u obavezi da prvo upiše decu koja stanuju u njenom neposrednom okruženju, odnosno mališane koji joj teritorijalno pripadaju.

Kao i prošle godine, i sada se termini za testiranje i upis zakazuju onlajn, zahvaljujući usluzi e-uprave. Kada roditelj podnese zahtev na ovom portalu nema potrebe da u školu donosi papirne verzije izvoda iz matične knjige rođenih, potvrde o prebivalištu, uverenja o pohađanju pripremnog predškolskog programa ili lekarskog uverenja za dete (osim ako je sistematski pregled obavljen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi). Po službenoj dužnosti u elektronskoj formi pribavljaju se svi "papiri" potrebni za upis prvaka.

Prvi put u školu na jesen kreću deca za koja će do prvog septembra, odnosno do početka naredne školske godine, imati najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. To su devojčice i dečaci rođeni od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine. Prema evidenciji Republičkog zavoda za statistiku, 66.864 mališana stasala su za klupe prvog razreda osmoletki.

Onlajn zakazivanje termina za testiranje i upis prvaka počelo je prošle nedelje (22. marta) i već u prvoj sedmici tu mogućnost iskoristilo je skoro 10.000 roditelja budućih prvaka, a od juče prilikom dolaska u školu u zakazanom terminu dovoljno je da dovedu dete i kod sebe imaju samo ličnu kartu. Ukoliko roditelj ima dodatna pitanja ili nedoumice u vezi sa zakazivanjem termina, mogu se obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broj telefona: 011/73-505-57 od 8 do 15 časova.

- Elektronskim zakazivanjem upisna procedura mnogo je olakšana za roditelje, ali i za škole, a stižu uveravanja da će ubuduće doslovno sve biti još jednostavnije u svega nekoliko klikova mišem računara kada zaživi jedinstveni informacioni sistem prosvete. Roditelji su se odlično snašli jer realno nema tu nikakvog specijalnog posla. Treba da zakažu termin onlajn, a problema nema zato što je sve jasno i detaljno objašnjeno i na portalu e-uprave. Prva testiranja i upisivanja obavljena su juče po planu. Inače, imamo 118 prijavljenih đaka za prvi razred, što je već dovoljno za četiri odeljenja. Primili smo i dosta molbi da upišemo učenike koji po mreži škola nama teritorijalno ne pripadaju, ali su roditelji zahteve blagovremeno podneli pre prvog februara. Možda ćemo zbog velike navale morati da formiramo još jedno, peto odeljenje, ali je prioritet prvo upisati decu koja našoj školi na osnovu mesta prebivališta i pripadaju - kaže Danijela Raletić, direktorka kragujevačke Osnovne škole "21. oktobar".

Preporuka je nadležnih da roditelji koji su podneli zahtev za upis deteta u školu kojoj teritorijalno na pripada strpljivo sačekaju odgovor iz osmoletke koji će stići najkasnije do kraja ovog meseca, a tek onda elektronski zakažu testiranje. Ispitivanje zrelosti dece za polazak u školu posao je školskih pedagoga i psihologa. Izuzetno, kada je to u najboljem interesu deteta, polazak u prvi razred može se odložiti godinu dana, i to na osnovu mišljenja interresorne komisije, koje sadrži dokaze o potrebi odlaganja i predlog mera dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu u periodu do polaska u školu. Takođe, mališani koji su rođeni od marta do avgusta 2015. godine, to jest deca koja će do prvog septembra ove godine imati od šest do šest i po godina, mogu biti prijavljena za proveru spremnosti za polazak u školu, ukoliko njihovi roditelji žele da ona postanu prvaci malo ranije nego što je redovnim upisom predviđeno.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još