LEPEZA BOLESTI: Zbog nelečenih zuba stradaju kosti i srce

O zdravlju usta i zuba vodite računa od najranijeg detinjstva, da biste ih očuvali od karijesa i drugih bolesti potpornog aparata, odnosno desni, u odraslom dobu. Sudeći po kvalitetu i broju zuba naše nacije ovo je lakše reći nego učiniti. Izveštaji stomatoloških službi iz 160 domova zdravlja u Srbiji pokazuju da ni najmlađi nemaju sve zdrave zube. To je ustanovljeno kod čak 30 odsto trogodišnjaka. Kako vreme odrastanja odmiče procenat pokvarenih zuba je sve izraženiji, pa tako, primera radi, tek 17,3 odsto dvanaestogodišnjaka može da se pohvali da ima sve zdrave zube.

Do čega sve mogu, u širem smislu reči, da dovedu karijes i parodontopatija, najčešća oboljenja usne duplje, objašnjava specijalista oralne hirurgije profesor dr Aleksa Marković iz Klinike za oralnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu:

- Nelečeni karijes i aktivna parodontopatija vremenom dovode do gubitka zuba što onemogućava adekvatnu ishranu, a utiče i na socijalne interakcije, pa samim tim i na kvalitet života pojedinca. Karijes uništava zub, a ukoliko se na vreme ne leči omogućava prodor mikroorganizmima iz usne duplje do pulpe, odnosno zubnog nerva. Kada se to dogodi dolazi do zapaljenja pulpe, odakle se infekcija preko kanala korena zuba prenosi u viličnu kost. Iz inficiranog tkiva u viličnoj kosti bakterije dospevaju u krvotok ili limfotok odakle se prenose do raznih, čak i udaljenih organa, dovodeći do određenih patoloških dešavanja i nastanka oboljenja.

Koja su najčešća oboljenja izazvana zubnim bakterijskim žarištima?

- Takozvana konsekutivna, odnosno oboljenja udaljenih organa najčešće se dešavaju na lokomotornom sistemu, koji sačinjavaju zglobovi, mišići, ligamenti i kosti. U posledičnom smislu može da se javi reumatoidni artritis, spondilitis (oboljenje kičmenih pršljenova), mijalgija (bolesti mišića) i lumbago (oboljenje krsnog dela kičme). Istraživanje sprovedeno na našoj Klinici za parodontologiju i oralnu medicinu pokazalo je da od 3.000 bolesnika sa konsekutivnim oboljenjem, čak 2.400 je imalo neko oboljenje lokomotornog sistema čiji se uzrok nalazio u žarištu zuba.

Zbog nelečenih zuba i desni, koji su još organi ugroženi?

- Mnogobrojna istraživanja pokazuju vezu parodontalnog oboljenja sa bolestima srca. Upala desni i parodontopatija povećavaju rizik za nastanak oboljenja srca, a takođe dovode do pogoršanja postojeće srčane bolesti. Stvaranje bakterijskih plakova, odnosno naslaga na krvnim sudovima koji dovode do ateroskleroze, povezani su sa bakterijskim plakom u usnoj duplji. Ateroskleroza je opasno oboljenje jer dovodi do suženja krvnih sudova, a u daljem toku bolesti može da izazove infarkt miokarda i šlog. Istraživanje na beogradskom Stomatološkom fakultetu pokazalo je da su kod pacijenata lečenih od ateroskleroze na Klinici za vaskularne bolesti, a koji su imali i aktivnu parodontopatiju, bakterije zajedničke za oba oboljenja.

Koje su još bolesti usko povezane sa bolestima usta i zuba?

- Na osnovu višedecenijskih istraživanja nesumnjivo je dokazana uzajamna, dvosmerna veza, između dijabetesa i parodontopatije. Zna se da je kontrola svih upalnih procesa u ustima od ključnog značaja za kontrolu dijabetesa. U tom smislu, važno je da pacijenti koji boluju od šećerne bolesti imaju saznanja o značaju oralnog zdravlja i važnosti redovnih poseta stomatologu. Za njih bi bilo dobro da se u program terapije uključi i kontrola kod stomatologa.

Na šta još treba obratiti pažnju?

- Kod osteoporoze je izuzetno važno da se vodi računa o zdravlju zuba, jer smanjena gustina kostiju ide u prilog bržem gubitku potpore zuba. Hoću da kažem da postoji veza između osteoporoze i gubitka kosti u vilicama, odnosno zubne potpore, a dalje i zuba. Treba voditi računa još o nečemu. Osteoporoza najčešće pogađa žene starije i srednje dobi, koje uglavnom piju lekove da bi tok bolesti usporile. Međutim, ti lekovi mogu da komplikuju zarastanje rana kod nekih stomatoloških hirurških intervencija. Da bi se ovakva situacija izbegla bilo bi dobro da pre otpočinjanja terapije osteoporoze u potpunosti saniraju usnu duplju.

Gde još postoji direktna veza infekcija usne duplje i pojedinih bolesti?

- Infekcije u usnoj duplji, naročito kod parodontopatije, u direktnoj su vezi sa zapaljenskim i autoimunim oboljenjima kao što su reumatoidni artritis i sistemski lupus. Kao kod dijabetesa i ovde je veza dvosmerna. Kontrola jedne bolesti vodi ka boljoj prognozi druge, ali i pogoršanje jednog oboljenja vodi lošijoj prognozi i bržem napredovanju drugog oboljenja. Bakterije iz usne duplje mogu dospeti i u pluća, povećavajući rizik da dođe do njihove bakterijske upale. Maligna oboljenja i terapija koja se sprovodi u njihovom lečenju takođe imaju određenu povezanost sa upalnim procesima u ustima. Naučnici su otkrili da muškarci sa upalom desni ili parodontopatijom imaju 49 odsto veće šanse da obole od karcinoma bubrega, 54 odsto od karcinoma pankreasa i 30 odsto veću verovatnoću da obole od malignih oboljenja krvi!

PREVENTIVA

- Oralna higijena je jedna od najznačajnijih mera očuvanja zdravlja usta i zuba. Podrazumeva korišćenje odgovarajućeg pribora, pravilnu tehniku izvođenja, odgovarajuće vreme, učestalost i redovnost pranja zuba. Temeljno četkanje zuba ujutru, uveče, kao i nakon obroka pospešuje uklanjanje stvorenih naslaga. Povremeno je poželjno četkati i jezik, jer bakterije vole da se zadržavaju i na takvim mestima. Jednom dnevno trebalo bi koristiti konac i međuzubnu četkicu. Korišćenju vodica za ispiranje usta trebalo bi pribeći ako i pored besprekorne higijene postoji upala desni. Značajna mera u sprečavanju nastanka oboljenja usta i zuba podrazumeva redovne posete stomatologu. U tom smislu deca treba da posećuju zubara svakih tri do šest meseci, a odrasli jednom godišnje - naglašava ovaj stručnjak.

LEPEZA BOLESTI

- Urtikarija, odnosno koprivnjača, ekcem, akne i alopecija na koži, takođe mogu biti prouzrokovane mikroorganizmima iz zubnih žarišta. Dokazano je i da nelečeni karijes može da izazove bronhijalnu astmu, oboljenja oka (konjunktivitis, upala očnog nerva, glaukom), bolesti bubrega i organa za varenje - upozorava sagovornik.

TRUDNOĆA

- Bolesti usta i zuba mogu da dovedu do prevremenog porođaja i spontanih abortusa, pokazala su istraživanja našeg fakulteta, sprovedena kod trudnica i prevremeno porođenih žena. Stoga je veoma bitno informisati žene o važnosti zdravlja usta i zuba tokom planiranja trudnoće, kako bi se izbegao rizik od nastanka ovakvih komplikacija - ističe dr Marković.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još