Šta je obeležilo 2018. godinu na društvenim mrežama?

Neki od najvažnijih svetskih događaja u 2018. godini zabeleženi su i na društvenim mrežama, a podaci sa „Gugla“, „Instagrama“ i „Tvitera“ otkrivaju koji su to bili najinteresantniji momenti, teme i ličnosti.

Kako navodi sajt Holivud reporter, najveću pažnju javnosti na ovim društvenim mrežama izazvali su Zimska olimpijada, tvitovi američkog predsednika Donalda Trampa, odlazak nekih slavnih ličnosti.

Takođe, dok je korejska pop grupa BTS dominirala na više internet platformi, pokreti kao što je #MeToo (I ja takođe) upravo su se probili preko društvenih mreža.

Na dan ceremonije zatvaranja Zimske olimpijade u Južnoj Koreji, a to je bio 25. februar, na Tviteru je objavljeno najviše tvitova u 2018. godini, što pokazuje da sport uvek ima moć da ostavi snažan utisak.

Kada je reč o političkim izjavama ove godine dominirao je Donald Tramp, što i ne čudi ako se zna da je on prilično aktivan tviteraš.

Kulturološki fenomeni poput korejske pop grupe BTS koja ima 17,4 miliona sledbenika, Crnog pantera, „Diznijevog“ naučno-fantastičnog filma i košarkaške zvezde LA Lejkersa Lebrona Džejms bili su među imenima koja su najviše tvitovana.

„Najtvitovaniji“ film ove godine je Crni panter, a slede ga Osvetnici: Rat beskraja, Neviđeni 2, Ratovi zvezda: Poslednji džedaji.

Kada je reč o internet pretraživaču, ljudi su na Guglu 2018. najviše postavljali sledeća pitanja: „Šta je bitkojn?“, „Kako se glasa?“ i „Ko je osvojio Mega milione?“.

Najtraženiji pojmovi na Guglu tokom godine bili su oni koji su se odnosili na svetske događaje – Mundijal i uragan Florens, kao i smrti poznatih ličnosti – slavnog kuvara Entonija Burdejna, američkog strip-scenariste i producenta Stena Lija, kao i repera Meka Milera.

U prvih 10 „najguglovanijih“ pojmova probio se i već pomenuti „Diznijev“ blokbaster Crni panter.

Među ličnostima koje su na Guglu najviše intrigirale ljude su Megan Markl, nekadašnja američka glumica koja je udajom za britanskog princa Harija postala vojvotkinja i zvezde Jutjuba Logan Pol i Kloi Kardašijan.

Najtraženiji televizijskijski šou bio je ujedno i onaj o kojem se najviše polemisalo – Rozen, koja se posle 20 godina ponovo vratila na male ekrane ali je ubrzo otkazana posle rasističkog tvita voditeljke Rozen Ber.

Tokom godine u kojoj je emotikon u obliku srca korišćen 14 milijardi puta u komentarima na Instagramu, a nebrojeno puta i „smajli“ činilo se da su aplikacije Fejsbuka svedočile samo o dobrim trenucima.

Međutim, društvene mreže postale su i mesta na kojima su dominirali aktivistički pokreti, navodi Holivud reporter.

Tako je recimo, haštag pokreta #Me Too osnovan sa željom da se ustane protiv seksualnog nasilja u šou biznisu, korišćen je 1,5 miliona puta u 2018. godini.

Za njim sledi sličan pokret #TimesUp (Vreme je) koji je pokrenulo 300 holivudskih glumica, scenaristkinja, rediteljki, producentkinja i drugih uticajnih žena koje se takođe bore protiv seksualnog uznemiravanja.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još