ZIMA, ZIMA - E, PA ŠTA JE: Sedam najvećih mitova o hladnoći

Često u našem društvu neverovatne predrasude uzmu maha, a iako su više puta opovrgnute, ljudi i dalje veruju u njih. Ovo su najpopularniji mitovi o uticaju hladnoće na ljudsko telo.

1. Trljati snegom osobu koja se smrzla na ulici

Čoveku je ionako hladno, a vi ćete ga skinuti nasred ulice i trljati snegom? Ne, to je potpuno pogrešno. Mali krvni sudovi na mrazu postaju veoma krhki, pa se oštrim pokretima mogu veoma lako povrediti i moguće je izazvati infekciju. A za osobe sa slabim srcem takva šok-terapija uopšte nije korisna.

2. Smrznutu osobu što pre uvesti u toplu prostoriju i okupati vrelom vodom

Čoveka u takvom stanju je potrebno postepeno zagrevati. Prvo, kupanje u vrućoj vodi biće za osobu veliki šok. A drugo, od naglih promena temperature u krvi se mogu stvoriti krvni ugrušci, a to može imati ozbiljne posledice. Najbolje je početi zagrevanje smrznute osobe u mlakoj vodi, na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa i postepeno povećavati do 40 stepeni.

3. Alkohol odlično zagreva

Da, mnogima se tako čini. Kada piju alkohol, imaju osećaj da se prijatna toplota širi telom. Međutim, to je lažni osećaj. Upotreba alkohola smanjuje osećaj hladnoće, organizam neadekvatno reaguje na spoljašnje okruženje i čovek koji se nalazi u pripitom stanju, ne može kontrolisati sopstveno stanje. Kao rezultat toga, smrzavanje nastupa brže. Statistika govori da se u više od 90 odsto slučajeva smrznu ljude koji su u pripitom stanju.

4. Osobu čiji su se delovi tela zalepili uz neke metalne predmete, treba što pre odvojiti od tih predmeta

To je pogrešno, jer ćemo na taj način osobi (posebno deci) stvoriti dodatnu traumu. Najbolje je da metal polijemo toplom vodom, ali to nije uvek moguće. U takvim situacijama potrebno je zagrejati predmet dahom. Tako ćete olakšati položaj smrznutoj osobi.

5. Meningitis je posledica nenošenja kape

Ne, meningitis je infekcija i nju ne prouzrokuje smrzavanje. Meningitis ima tri glavna patogena: virus, gljivicu ili bakteriju. Zapravo, to je zapaljenje membrana mozga ili kičmene moždine. Organizam zbog smrzavanja slabi i postaje podložniji infekcijama, ali to nije glavni uzrok meningitisa.

6. Nemojte udisati hladan vazduh, zaboleće vas grlo

Razlog zbog kojih vas boli grlo je početak prehlade, a kašalj je moguća posledica infekcije. Ali hladan vazduh nikako ne može biti uzrok bola u grlu. Pojedini lekari savetuju da se ne izbegavaju zimske šetnje, jer imunitet tada radi „punom parom“. Samo se obucite toplije.

7. Zimi nije moguće zaraditi opekotine od sunca

Ako pogledate osobe koje su se upravo vratile sa zimskog odmora sa planine, skoro sve su preplanule. Objašnjenje je veoma prosto: led i sneg odražavaju mnogo štetnije zračenje nego zemlja leti. Zbog toga u sunčanim, hladnim danima krema za zaštitu od sunca nikako nije višak.

Izvor: Sputnjik
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još