TUŽNI PONEDELJAK: Zagrljajima protiv najdepresivnijeg dana u godini

Treći ponedeljak u januaru, tvrde britanski sociolozi najdepresivniji je u godini. Zbog čega baš ovaj dan, ima li u tome istine ili je to samo zabluda?

Loše vreme, prazni novčanici, slaba motivacija i neispunjene novogodišnje odluke faktori su koje je psiholog Klif Anal uzeo u obzir kada je izračunao da je baš današnji dan najdepresivniji u godini.

Treći ponedeljak u januaru u svetu je poznat kao tužni, plavi ponedeljak ("Blue monday"). Dok jedni objašnjavaju kako da ga lakše prebrodimo, drugi tvrde da to nije ništa drugo nego izmišljotina.

- Taj termin najdepresivniji je malo neprecizan, zapravo ceo januar posle završetka praznika je izazovan, zbog toga što nas tera da se suočavamo sa svojim emocijama i vučemo crte kako je bilo prošle godine u ovo vreme, da li smo uspeli da ostvarimo sve što smo zacrtali i to su neka pitanja koja bole čoveka ako je iskren prema sebi - kaže psihološkinja Bojana Škorc.

Na Tviteru se na današnji dan broj negativnih objava poveća pet puta. Trgovinski lanci u Velikoj Britaniji kupcima poklanjaju korpe sa voćem. I za one koji su danas malo tužniji nego inače postoji rešenje. Nekoliko zagrljaja. Umanjuju depresiju i popravljaju raspoloženje, uvek, a posebno danas na Međunarodni dan zagrljaja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još