SVET BEZ GRANICA: Umetnik napravio političku mapu sa jednim kontinentom

U dalekoj prošlosti svet kakav danas poznajemo zapravo je bio jedan poprilično veliki kontinent, gde su Evroazija, Severna Amerika, Južna Amerika, Afrika, Indija, Antarktik i Australija bili spojeni u jednu veliku celinu - Pangeu.

Veruje se da je ovaj spoj nastao od kontinentalnih jedinica pre otprilike 335 miliona godina i da se počeo raspadati pre otprilike 175 miliona godina.

Sada je umetnik Masimo Pijetrobon napravio mapu s granicama kakve su bile u davnoj prošlosti, ali ih je postavio u odnosu prema trenutno postojećim državama, prenosi The Independent.

Na mapi Velika Britanija više nije ostrvo, već graniči kopnenim putem s Francuskom, Norveškom i Irskom, a SAD graniči s Marokom, Mauritanijom, Senegalom i Kubom.

Kanada se veže s Danskom, Portugalom i Marokom, dok Španija ima kopnenu granicu s Alžirom. Italija graniči s Tunisom, a Grčka s Libijom.

Brazil, poznat po svojim plažama, sada ima kopnenu granicu s Nambijom i Liberijom, a Tibet više nije vezan za Kinu, nego za Australiju. Australija takođe graniči s Antarktikom pored Indije, Šri Lanke i Mozambika.

Pogledajte mapu u visokoj rezoluciji.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još