DODATNA ZARADANA NA BARIJU: Odlazak na posao biciklom građanima donosi novac

Gradonačelnik Barija Antonio Dekaro želi da udvostruči broj bicikala u gradu 2019. godine. Počeće se od četvoromesečnog probnog perioda tokom kojeg će se stanovnici, koji se odluče za vožnju biciklom, plaćati po kilometru, izveštava italijanski portal "The Local".

Prema cenovniku, građani Barija, koji će biciklom ići na posao ili u školu, biće plaćeni 20 centi po kilometru. Najviše će biti moguće platiti im 25 evra mesečno, odnosno, najveći priznati broj plaćenih kilometara pređenih biciklom biće 125, navodi "The Local".

Sajt prenosi da se za učestvovanje u probnom planu, može prijaviti do 1.000 stanovnika Barija. Njihovi bicikli će biti opremljeni uređajem za praćenje koji će beležiti dužinu puta. Na taj način će se obračunavati iznos mesečne uplate.

Za one koji bicikl neće koristiti za put do posla, već za neke druge prilike, važiće cenovnik od 0,04 evra po kilometru.

- Vožnja bicikla neće samo povoljno uticati na vaše zdravlje, već ćete i zaraditi - rekao je prilikom predstavljanja programa gradonačelnik Barija.

Grad je takođe izdvojio sredstva za učešće u plaćanju novih bicikala, uključujući i one elektronske.

Bari će finansijski pomoći sa 100 evra za kupovinu polovnog bicikla, sa 150 evra za kupovinu novog dvotočkaša i sa 250 evra za elektronski bicikl.

Ideja možda zvuči poznato. Pariz je eksperimentisao sa sličnom šemom 2014. godine, kada su građani dobijali novac da zamene automobile za bicikle.

Milano je takođe ranije pokretao inicijative za podsticanje biciklizma, ali Bari je prvi grad u Italiji koji će bicikliste stvarno plaćati!

Bari bi mogao biti odlično mesto za bicikliste jer je primorsko-ravničarski grad sa blagom klimom.

Ipak, ljudi se u centru grada i u području pored obale neretko guše zbog izduvnih gasova a takođe, problem je i što trenutno nema potpune mreže povezanih biciklističkih staza. Ključna ruta za pešake i bicikliste preko novog mosta na autoputu nije završena.

Međutim, prilike će se poboljšati, a arhitekte koje stoje iza plana prilagođavanja puteba za pešake i bicikliste navode da su inspiraciju preuzeli iz Kopenhagena.

Iako je promovisanje biciklizma u Italiji, koja se trenutno u velikoj meri oslanja na automobile kao glavni oblik transporta važna, može se desiti da ubeđivanje građana da iz udobnih automobila izađu i sednu na bicikl, potraje neko vreme. Zato Bari verovatno još ne možemo zvati Kopenhagenom na jugu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još