SKOKOM POD VOZ: Stojan Lazić se ubio zbog homofobičnog maltretiranja na poslu

Stojadin Lazić (40) ubio se 13. februara u blizini sportskog aerodroma u Zemun Polju skokom pod voz. Prema rečima njegovih prijatelja, Lazić se na ovaj korak odlučio zbog psihičke torture koju je svakodnevno trpeo na poslu!

Tragedija se dogodila oko 15.30, nekoliko sati nakon što je nesrećni mladić naprasno napustio radno mesto u firmi “Kuehne+Nagel” u Ugrinovcima, upravo nakon jednog šikaniranja.

Posle napuštanja posla kolege su besomučno pozivale Stojadina, sve poznate i nepoznate brojeve, pokušavajući da ga dobiju na telefon, očigledno osećajući krivicu zbog onoga što su mu učinili i zbog čega je napustio radno mesto vidno uznemiren – kaže Lazićev dobar prijatelj i dodaje da se na meti našao zbog svog seksualnog opredeljenja, jer je bio gej.

Po izjavama prijatelja i njegovog partnera, Stojadin se mesecima žalio na teško zlostavljanje i maltretiranje koje je doživljavao u firmi, i to od jedne direktorke i njene zamenice.

Savesno je obavljao svoj posao, ostajući prinudno često i duže nego što je propisano radno vreme, ne žaleći se na to što mu prekovremeni rad nikada nije bio plaćen. A duže ostajanje mu je predstavljalo i teškoću za povratak kući bez obzira na vremenske prilike ili neprilike, s obzirom na to da autobuske linije ne idu tako često, a firmin prevoz ne čeka radnike koji kasne – dodaje sagovornik.

On objašnjava da se Lazić žalio da mu se na brifinzima sa pretpostavljenima otvoreno pretilo otkazom zbog njegovog seksualnog opredeljenja, ne uzimajući u obzir revnosnost i odanost poslu i firmi kao celini.

Tog nemilog dana po izlasku sa posla jedino je kontaktirao sa partnerom, sa kojim živi 19 godina. U kratkom razgovoru kroz jecaje mu je rekao gde se nalazi i da mu u firmi “rade o glavi”. U nekakvom rastrojstvu zbog svega što mu se dešavalo, prepešačio je oko 10 kilometara, do železničke stanice u Batajnici, gde se bacio pod voz. Očigledno je da se ne radi samo o mobingu već i o psihičkoj torturi koju je trpeo na poslu, a koja je uzrok psihičkog stanja u koje je tog dana doveden, što je rezultiralo da se Stojadin ubije – navodi Lazićev prijatelj.

Prema rečima bliskog prijatelja nastradalog, policija je razgovarala sa svim zaposlenima u njegovoj firmi kako bi se utvrdile sve okolnosti ove tragedije.

Stojadin sem prijateljima nije prijavio mobing nadležnim institucijama upravo plašeći se otkaza. Policija je ispitala zaposlene, ali se ništa potom nije desilo. Rekli su samo da je mobing teško dokazati i to je ostalo na tome. Oni koji su ga gurnuli pod taj voz će se izvući – ogorčen je poznanik.

On tvrdi da je u firmi sve zataškano, a Lazićevu sudbinu želeo je da podeli sa javnošću u nadi da ovakvi slučajevi ne ostanu nekažnjeni. Novinari "Srpskog telegrafa" juče su pokušali da stupe u kontakt sa firmom “Kuehne+Nagel”, u kojoj je nastradali muškarac radio, ali se do zaključenja izdanja niko nije javljao na brojeve telefona dostupne javnosti.

Poznanik nastradalog Lazića kaže za ovaj list da se često dešavalo da Stojadina nadređeni u firmi zadržavaju duže od predviđenog radnog vremena.

Kada je bio zadržavan posle 17 sati, nije imao obezbeđen firmin prevoz iz Ugrinovaca do grada, već je bio primoravan da čeka i do 50 minuta gradski prevoz! Jednom je zadržan bukvalno tri minuta posle 17 sati, a prevoz mu je tada već otišao – kaže prijatelj.

Izvor: Republika.rs
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još