MEĐU REZERVISTIMA I MINISTAR ALEKSANDAR VULIN: U maju počinje osvnovna vojna obuka za 600 građana Srbije

Osnovnu vojnu obuku ove godine proći će svega 600 građana starijih od 30 godina koji do sada nisu služili vojni rok. Oni će u kasarnama centara za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu provesti 15 radnih dana tokom kojih će uvežbavati samo najosnovnije elemente strojevih radnji, rukovanja oružjem i gađanja.

Prvi rezervisti koji će proći ovu vrstu osposobljavanja za odbranu zemlje javiće se Vojsci Srbije početkom maja, a među njima će se, na svoj zahtev, naći i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako je boravak u garnizonima prekratak za sveobuhvatnu vojnu obuku, rezervisti će uvežbavati samo sklapanje i rasklapanje automatske puške, osnove ukopavanja, izradu zaklona i bazična znanja o ponašanju na bojištu. Kruna svakog ciklusa obuke biće gađanje iz pešadijskog naoružanja.

U Vojsci Srbije navode da ova vrsta poziva na obuku nije novina, već uobičajena zakonska aktivnost obučavanja rezervnog sastava.

- Reč je o obavezi koju propisuje Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi - navedeno je u saopštenju Ministarstva.

- Podsećamo da je u oktobru prošle godine prvi put organizovano obučavanje građana iz rezervnog sastava koji nisu odslužili vojni rok. U centre za osnovnu obuku Vojske Srbije na prvi deo obučavanja tada je upućena prva grupa neobučenih rezervista starijih od 30 godina. Ove godine planirano je njihovo upućivanje na specijalističku obuku.

Ovaj koncept podrazumeva dve runde obuke u trajanju od 15 radnih dana (osnovna plus specijalistička) tokom dve kalendarske godine, posle čega građanin postaje pripadnik rezervnog sastava. Ova vrsta obaveze traje do kraja godine u kojoj osoba navršava 60 godina. Građani koji su zbog prigovora savesti dug prema državi odslužili bez oružja, obuku će prolaziti u jedinicama civilne zaštite.

Argument u prilog podizanja na noge rezervnog sastava je da je od obustave obaveze služenja vojnog roka bez ikakvog vojničkog znanja ostalo više od 200.000 građana Srbije. Istovremeno, gotovo sve evropske profesionalne vojske zbijaju redove i u različitim vidovima razmatraju ponovno uvođenje vojnog roka.

- Ovo je još jedan model za popunu jedinica obučenim i spremnim rezervistima. Reč je, ipak, o malim brojevima, budući da se cele generacije ne pozivaju, niti ovo ima bilo kakve veze sa obaveznim služenjem vojnog roka - navode u Vojsci Srbije.

Pripadnicima rezervnog sastava koji su u radnom odnosu a pozvani su na obuku, tokom boravka u kasarnama sleduju sva prava koja propisuje zakon o radu. Ministarstvo odbrane isplaćivaće "platu" u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja. Rezervistima "samostalcima" naknada će biti obračunavana prema osnovici od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još