SAMO ZA PRAVNA LICA: U Hrvatskoj uzgoj marihuane u medicinske svrhe

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju dozvolu za proizvodnju lekova, prenose hrvatski mediji.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da građanima neće biti dozvoljeno da gaje i proizvode indijsku konoplju u medicinske svrhe.

Iako neke druge evropske zemlje dopuštaju građanima da gaje kanabis za lične medicinske potrebe, Kujundžić kaže da hrvatska Vlada o tome ne razmišlja, prenosi "Hina".

- Kanabis u medicinske svrhe moći će da uzgajaju oni pravni subjekti koji proizvode lekove. Na taj način se omogućava i snižavanje cena lekova na bazi kanabisa i definišu svi uslovi i rizici koje nosi taj uzgoj od eventualnih ilegalnih radnji - ističe ministar Kujundžić.

Kako pišu "Vijesti", hrvatska Vlada odlučila je da prihvati amandman na izmene Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, pa će tako prvi put pravnim licima biti dozvoljeno gajenje i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

U Hrvatskoj se od 2016. lekovi na bazi kanabisa mogu kupiti u apotekama, ali isključivo uvozni koji koštaju i do 1.000 kuna, odnosno nešto manje od 135 evra, za bočicu od 30 mililitara ulja.

Te godine je uvezeno 1.200 bočica, ali budući da su bile skupe, pacijenti koji boluju od teških bolesti i dalje su bili okrenuti crnom tržištu, pa su bočice zbog isteka roka trajanja povučene iz apoteka i nema ih na tržištu već gotovo godinu dana.

Ministarstvo zdravlja je, kako navode "Vijesti", naručilo novih 400 bočica i čeka se isporuka. List podseća da je medicinski kanabis danas legalan u oko 15 evropskih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Makedonija je nedavno počela da uzgaja marihuanu za medicinske potrebe, a takav će primer uskoro slediti i Grčka, Malta, Portugal, Nemačka, Danska - zemlje koje svojim građanima dopuštaju i da sami kod kuće posade određen broj biljaka koje će sami konzumirati.

Hrvatska se ipak nije odlučila na taj korak, pišu "Vijesti" i dodaju da je poznat slučaj Huanita Luksetića koji je osuđen na dve godine zatvora jer je u svom vrtu sadio marihuanu koja mu je ublažavala bolove zbog multiple skleroze, a koga je na kraju pomilovala predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Izvor: B92/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još