DELOTVORNI PREPARATI: Lavanda u službi lepote

Za lekovitu moć lavande svi znaju, naročito Francuzi čiji je zaštitni znak. Od ove "neodoljive gospodarice Mediterana", kako je poklonici još zovu, sami možete u kućnim uslovima da pripremite izuzetno delotvorne preparate.

Protiv nesanice: U litar vode stavite 2 kašike mešavine dobijene od po 50 g suvih cvetova lavande, kantariona, korena jagorčevine i odoljena. Sadržaj poklopite i kuvajte na tihoj vatri 10 minuta. Sklonite sa šporeta, procedite i u toku dana pijte od 3 do 4 šoljice. Vodite računa da čaj uvek bude topao, i pijte gutljaj po gutljaj.

Protiv opadanja kose: Uzmite 15 g osušenih cvetova lavande i pomešajte sa 25 g suvih cvetova kamilice. Prelijte ih sa 3 l vode i grejte dok ne proključa. Zatim procedite i prohladite, pa u dobijeni čaj dodajte još 50 ml limunovog soka. Ovako spremljen lek dodajte poslednjoj vodi za ispiranje. Nakon izvesnog vremena kosa će vam se vidno poboljšati, prestaće da opada, a postaće sjajna i lepršava.

Lekovita kupka: Kašičicu soli ili meda pomešajte sa 10 kapi ulja lavande i dodajte vodi za kupanje. Ako tretirate samo noge dovoljno je od 3 do 5 kapi ulja. Ovako spremljena kupka smiruje napetost i menstrualne tegobe, visok krvni pritisak i grčeve u crevima.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još