Slavica Đukić Dejanović i Maja Gojković na tribini “Žene žive i na selu” u Gornjoj Trepči

Peta po redu tribina u 2019. godini u okviru projekta "Žene žive i na selu", održana je juče u selu Gornja Trepča, u Hotelu Vujan.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili: Milun Todorović, gradonačelnik grada Čačak; Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe; Prim. dr Slavica Dragutinović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo i pomoćnik direktora Opšte bolnice u Čačku; Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku kao i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Maja Gojković rekla je ovom prilikom da je cilj kampanje za osnaživanje žena u seoskim sredinama da se razgovara sa ženama na selu o problemima sa kojima se suočavaju. Ona je istakla da treba da se skrene pažnja čitavog društva na te probleme, jer žene na selu zavređuju jednaku pažnju, podršku i šansu kao i one u gradu.

- Moramo se upoznati sa problemima žena kako bi znali šta preduzeti da bi se žene više bavile preduzetništvom u seoskim sredinama, da ohrabrimo ljude da ostavljaju imovinu ženama, a ne samo muškim potomcima. Žena danas ne može da dobije kredit ako ne može banci da pokaže da je vlasnik nekog dela imovine, da podstaknemo žene ovde da otvoreno govore o nasilju u porodici i nad ženama, što je izuzetno teško i u gradskim sredinama i naravno da razgovaramo o tome koliko su žene na selu zainteresovane da učestvuju u odlukama važnim o izgledima i unapređenju života na selu, koliko su zainteresovane da dođu i da se bave politikom, jer mi zaista nemamo u Parlamentu autentičnu predstavnicu žena sa sela među poslanicama - istakla je Gojković.

Slavica Đukić Dejanović navela je da je ovo jedina radionica gde se od žena koje žive na selu i imaju svoje porodice i biznis može čuti sa čim se to one susreću i koji su njihovi problemi.
- Žena na selu prva ustaje, prva je u voćnjaku ona kada je na selu stub porodice, ako je neki član porodice bolestan ona o njemu brine. Ta tradicionalna opterećenost žene na selu je ostala, a žene koje sam danas ovde srela u Gornjoj Trepči su završile fakultete i najmanje srednje škole. One su u stanju da koriste moderne tehnologije, digitalno su pismene, komuniciraju sa istim takvim partnerima širom Srbije i van granica naše zemlje. Žale se na infrastrukturu, da im nije dovoljno dostupno zdravstvo, žale se da očevi, braća muževi bez obzira što ih beskrajno vole i dalje prave podelu na tradicionalnu ženu koja mora da bude opterećena pranjem, kuvanjem i brigom o deci, neuspehom dece u školi i da oni negde imaju važnije poslove koji predstavljaju porodicu van porodice - kazala je Đukić Dejanović.

Ona dodaje da upravo zbog tih nekih problema ravnopravnost na selu još nije zaživela, da to iziskuje da se razgovori vode na selu i da se ne mogu više tribine o poziciji žene na selu praviti u gradovima. Ministarka Đukić Dejanović istakla je da žene na selu imaju potpuno ista prava kao i žene u gradu.
- Napravljen je jedan korektan i konačno pošten korak ka tim ženama i one imaju potpuno ista prava, međutim to se prvi put dogodilo nakon Zakona o finansijskoj podršci porodice koji je donet prošle godine. I tu smo jako dugo kaskali za nečim što se zove ravnopravnost - rekla je Đukić Dejanović.

Nakon toga usledila je panel diskusija na kojoj su o položaju i životu žena na selu su govorili: Olivera Martać, selo Rajac; Mina Ranković, selo Prijevor; Ana Todorović, selo Gornja Gorevnica i Tanja Milekić, selo Lipnica.

Kampanja "Žene žive i na selu", čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, pokrenuta je simbolično 8. marta 2019. godine statusnom konferencijom održanom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije. Ova kampanja sprovodi se pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Pošte Srbije. 

Pogledajte još