Prijavite se na besplatnu turu "Stare kafane Novog Sada" 7. juna

Color Media Communications i turistička agencija „Putokaz 021“ u 2019. godini organizuju šest besplatnih tematskih turističkih tura kroz Novi Sad za Novosađane, goste, turiste i sve one koji žele da nauče nešto više o Srpskoj Atini i tajnama koje ona krije.

Turističke ture, u trajanju od 60 do 90 minuta, vodiće turistički vodić Srđan Bošković.

Druga tura biće organizovana u petak, 7. juna, od 18 časova (skup kod spomenika Svetozaru Miletiuću) sa temom “Stare kafane Novog Sada“:

- Kada se priča o prošlim vremenima Novog Sada pominjemo Srpsko narodno pozorište, crkve, Maticu srpsku, štamparije… ali nepravedno izostavljamo kafane koje su bile mesta u kojima se odvijao veći deo društvenog života Novog Sada. U tim kafanama stvarala se istorija Novog Sada, a i one same su postale deo te istorije. U ovoj šetnji ćemo se upoznati sa mestima gde se nekada dobro jelo i pilo. Pomenućemo ljude koji su tamo proveli svoje boemske dane. Pričaćemo o starim novosadskim kafanama u koje su poznata imena odlazila. Nisu novosadske kafane bile strogo orijentisane na kafenisanje. U njima se plesalo uz muziku, održavale su se predstave i kulturne priredbe. U ovoj šetnji pričaćemo o kafani u kojoj je postojao profesorski sto, kafani gde je pravilo bilo da šnicla mora biti veća od tanjira, kafani gde se služilo pravo česko pivo u 19 veku, gde se pivo pilo iz hladnog bureta, a prehlađeni gosti kriglu su dobijali u zagrejanoj činiji… Proćićemo pored objekta u kojoj je nekad jeo „lav“, pored kafana u kojima su umetnici stvarali neprolazna dela, političari držali govore, ali I sastančili. Iako stare novosadske kafane polako gube utakmicu sa novim ugostiteljskim objektima, njihova istorija i prepoznatljiv kvalitet ipak ih čuvaju od zaborava.

Tematske turističke ture su ovoga puta besplatne i ograničene su na grupu od 30 zainteresovanih posetilaca, a prijava na njih je veoma jednostavna. Dovoljno je da budete brzi i svoje ime i prezime, kao i kontakt telefon, pošaljete na ivana.tomic.bpm@gmail.com.

Ostale ture koje će se održati u junu i na samom početku jula možete pogledati OVDE.

Pogledajte još