Ženska trka

Da trčanje nije samo sigurno sredstvo da se skine koji kilogram više, nego i aktivan životni stil, pokazale su učesnice 11. Ženske trke koja je i pored lošeg vremena održana u subotu 25. septembra na Adi Ciganliji.

Na trku se, prema podacima organizatorra, prijavilo oko 2.000 takmičarki, a stazu od 7.700 metara najbrže je, s vremenom od 24 59,7, pretrčala naša poznata atletičarka Olivera Jevtić, druga je bila takmičarka iz Kenije Pamela Lisoreng s vremenom 25 30,5, dok je treća na cilj stigla reprezentativka Srbije Amela Terzić s rezultatom 25 43, 5.

Ministarka omladine i sporta Snežana Samradžić Marković uručila je najboljim atletičarkama pehare. Prvoplasiranoj Oliveri Jevrić pripala je i nagrada od 1.000 evra, drugoplasirana učesnica nagrađena je sa 700, a trećeplasirana sa 500 evra.

Dejan Nikolić direktor Ženske trke kaže za naš portal da je ideja za organizovanje jedne ovakve trke potekla iz zemalja u kojima je trčanje veoma popularan sport, ali i oblik rekreacije.

- Naš cilj je, pre svega, rekreacija. Trčanje je sport koji ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje i jedan je od najkvalitetnijih oblika rekreacije, to je dokazano u svetu. Pored toga, smatramo da su »žene stub porodice« i da bi trebalo da budu promoteri svih pozitivnih aktivosti, kaže Nikolić.

Ženske trke su u svetu jedan od masovnijih sportskih događaja, Nikolić kaže da je na ženskoj trci u Parizu učestvovalo 22.000 takmičarki, u Londonu oko 18.000.

- Na žalost ne postoje precizni podaci koliko se žena kod nas bavi sportom na rekreativni način, ali siguran sam da je kod nas iz mnogih razloga, taj broj manji nego u razvijenim zemljama.

Da i Srbiji, ipak, ima devojaka, kojima ne smeta ni kiša ni vetar da trče, potvrdila je jedna od učesnica Milena Stoicev, predstavnica AK »Novi Beograd« i prvakinja Balkana za juniorke.

- Treniram atletiku 10 godina, nisam se pripremala za trku, trčim svaki dan 10 kilometara i po kiši i lošijem vremenu, ovde sam pre svega da podržim trku i da pozovem žene da se aktivnije bave sportom, kaže Milena.

Partneri Ženske trke su Ministarstvo sporta i omladine Srbije, Skupština grada Beograda Sekretarijat za sport i omladinu, Olimpijski komitet Srbije.

Trčanje kao sport koji će vam oblikovati guzu ili i fiozofija koja obogaćuje, vi odlučite. Pre svega, bitno je biti u pokretu i nabaviti neke patike ...

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Duško Jelen

Pogledajte još