KOŽA PAMTI: Oprezno na sunce zbog mogućih opekotina

Posle silnih kišnih dana mnogi su jedva dočekali sunce i mogućnost da izađu iz kuće i prošetaju se. Da je ipak neophodan oprez i da od pljuska do opekotina može da se stigne za jedan dan, s obzirom na to da je sunčanje bez ikakve zaštite uvek štetno, upozorili su lekari na tribini "Uzmite najbolje od sunca", održanoj u Beogradu.

Zašto je to tako? Neki će se podsetiti školskog gradiva, mada neki i znaju da sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine zemlje, najveći deo zračenja, čak 54-56 odsto, predstavlja upravo IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo, dok oko pet do sedam odsto predstavlja UV zračenje. Infracrveno zračenje zapravo ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu, a najštetniji su infracrveni A zraci (IR-A) jer najdublje prodiru u kožu.

Dermatolog dr Nevenka Dokmanović istakla je da bi trebalo biti veoma oprezan sa ovim zračenjem zato što, za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, loši IR-A zraci prolaze u samu ćeliju i, stručno rečeno, „u mitohondrijama dovode do oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala”.

Tada dolazi do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno ubrzava procese fotostarenja kože, već izazvanog UV zračenjem. U svakodnevnom životu potrebno je da se posebno čuvamo i od štetnog infracrvenog (IR-A) zračenja, a ne samo od neželjenih štetnih efekata UVA i UVB zraka, koji su nam odranije dobro poznati, posebno ukoliko želimo da maksimalno usporimo proces fotostarenja kože – naglašava dr Dokmanović.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece. Zbog toga je dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, dao korisne savete kako najbolje zaštititi mališane tokom letnjih meseci.

Prvo što svaki roditelj spakuje u putnu apoteku je krem za sunčanje. Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta, i da se dete redovno maže. Sunčevi zraci najjači su u periodu od 11 do 16 sati, ali se ta granica u južnim primorskim predelima, u julu i avgustu, pomerila na period od 10 do 17 sati, pa je decu u ovom periodu neophodno skloniti sa sunca koliko god je to moguće. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života – ističe dr Vukomanović.

Po njegovom savetu, krema za sunčanje nanosi se na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta kremom ponavlja se u zavisnosti od boje kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno nanošenje preparata na svakih sat vremena.

Potrebno je da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje kremova koji nisu provereni može da dovede do opekotina i oštećenja kože. Idealno bi bilo da odabrana krema sadrži inovativne prirodne filtere – dodaje dr Vukomanović.

Stručnjaci su naglasili da je zaštita od sunca potrebna i prilikom boravka u hladovini, ali i da je važno ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja, znojenja ili brisanja peškirom.

Izvor: Politika
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još