BOGAT TRODNEVNI PROGRAM I BROJNI GOSTI: Sutra počinje treći Ravno Selo Film Festival

Sutra, 21. juna, će svečano biti otvoren treći Ravno Selo Film Festival u ovom vojvođanskom selu projekcijom filma "Kralj Petar Prvi", reditelja Petra Ristovskog. Na svečanom otvaranju nastupiće Ana Stanić, Dušica Novaković, Mirna Radulović, Ksenija Mijatović i Luka Maraš, koji će uz pratnju muzičara Novosadske filharmonije predvođene maestrom Mikicom Jevtovićem izvesti neke od najlepših I najpopularnijih numera filmske muzike.

Naredne dve večeri biće prikazana četiri filma reditelja debitanata u takmičarskom programu:

1. "Čovek koji je kupio mesec", reditelja Paola Zuke (Italija) 22. juna
2. "Između dana i noći", reditelja Andra Martinovića (Crna Gora) 22. Juna
3. "Taksi bluz" - Miroslava Stamatova (Srbija) 23. juna
4. "Poslednji Srbin u Hrvatskoj" - Predraga Ličine (Hrvatska i Srbija) 23. juna

Ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi gosti biće kolege sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Na festivalu će biti prikazani filmovi studenata ove dve akademije u takmičarksom program za najbolji kratkometražni omladinski film:

FAKULTET DRAMSKIH UMJETNOSTI CETINJE

1. "BARS, WALLS"  (12') -  Režija: Sara Stijović
2. "YOU DESERVE THE OCEAN"  (14')  -  Režija: Tamara Kadović
3. "PRASKOZORJE"  (18') - Režija: Andrija Mugoša
4. "TRAGOVI" (15')  - Režija: Nikola Vučinić

AKADEMIJA UMETNOSTI NOVI SAD

5. "ČELKAŠ" (23') -  Režija: Ružica Anja Tadić
6. "ŽELJNA SNA" (15')  -  Režija: Aleksa Pantić
7. "OSVETA"  (10') - Režija: Mateja Đedović
8. "ZALAZAK" (7')  - Režija: Dušanka Belada

Festival dodelje dve nagrade za dugometražni debitantski film i jednu za kratkometražni omladinski film. Zlatni klip festivala za najbolji film je nagrada od 1.500 EUR, dok je nagrada za najbolji film po izboru publike 1.000 EUR. Žiri će na poslednjoj večeri proglasiti pobednike u obe kategorije, i dodeliti Zlatni klip festivala za najbolji film u programu kratkometražnog omladinskog filma u iznosu od 500 EUR.

Žirijem glavnog takmičarskog programa predsedava Marijana Janković, dok su ostali članovi Darko Bajić i Aleksandar Protić. Žiri publike čine: Maja Maraš, Veselin Crnovčić i Maja Milinić.

Poslednje pripreme za održavanje festivala u Ravnom Selu su u toku, i dok se juče postavljala bina đaci OŠ “Branko Radičević” oslikavali su zid Doma kulture. Dom kulture je uništen u požaru pre tri godine i ceo festival je osnovan sa idejom da se prikupe sredstva za obnavljanje ove zgrade, a sutra će svečano biti predstavljen projekat novog Doma kulture.

Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Foto: Promo

Pogledajte još