NE, NIKAKO: Solarijum kao priprema za sunčanje na plaži?

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože - melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kome ultraljubičasto svetlo za kvarcovanje može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije - naučnici su procenili da se melanom pojavljuje 10 godina ranije kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane sa melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju sa 28 odsto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

- Nema količine kvarcovanja koja je bezbedna - kaže autorka istraživanja doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

- Mnogi naši pacijenti kažu da su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu - kazala je dr Barbidž.

- Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima, što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume - dodala je ona.

- Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK - kaže dr Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vreme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of the National Cancer Institute".

Izvor: N1/Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još