SUPERHRANA: Jagodice i bobice – zdravlje u plavom i crvenom voću

Jagodičasto i bobičasto voće neretko zovu i superhranom. Maline, borovnice, jagode i kupine – bogate su hranljivim sastojcima ali i antioksidantima za koje se smatra da usporavaju proces starenja organizma.

Pažnja koja se poklanja bobičastom i jagodičastom voću nije neutemeljena. To potvrđuju i istraživanja.

Naučnici su otkrili da su žene koje su jele više od tri porcije borovnica ili jagoda nedeljno, imale 34 odsto manji rizik od srčanog udara, od onih koji su jele manje.

Istraživači objašnjavaju rezultate istraživanja time što to voće sadrži visoke koncentracije antocijanina – antioksidanata koji mogu da pomognu u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova.

Druga studija je pokazala da su žene, koje jedu dosta borovnica i jagoda, mentalno jače i u zrelijim godinama.

Kupine sadrže dosta vlakana, vitamin C, vitamin K, folnu kiselinu, mangan, tanine, galsku kiselinu, antocijanine i smatraju se jednom od najjačih antioksidativnih namirnica.

I borovnice su na vrhu liste namirnica prema antioksidantnom dejstvu. Studije pokazuju da mogu sprečiti probleme sa pamćenjem, smanjiti rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti uopšte. Odličan su izvor vlakana, vitamina C i K, i mangana.

Maline spadaju u namirnice koje sadrže najviše vlakana – do 20 odsto. Bogate su vitaminom C, sadrže i vitamine B1, B2 i B3, zatim folnu kiselinu, magnezijum, bakar i gvožđe. Od antioksidanata, u malinama ima antocijanina, kvercetina, galske kiseline, salicilne kiseline...

Voće koje je ovih dana dostupno na pijacama – jagode, ne treba propustiti. One ljudskom organizmu obezbeđuju neophodna vlakna, mangan, folat, kalijum, kao i već pomenute antioksidante koje poseduje voće iz grupe jagodičastih.

I brusnice imaju dugu istoriju primene u medicinske svrhe. Ljudi ih odavno koriste u borbi sa urinarnim infekcijama, dijarejom, dijabetesom, a povoljno utiču i na zdravlje osoba koje se bore sa lošim funkcionisanjem jetre i želuca.

Nacionalni institut za zdravlje SAD istražuje efekte brusnice na bolesti srca i gljivične infekcije, dok se globalno, analizira i uticaj ovog voća na viruse i na lečenje kancera.

Ako planirate da konzumirate brusnice u vidu soka, proverite tabelu sastojaka. Mnogi sokovi od brusnice su zapravo mešavina sokova a neretko sadrže i dosta šećera.

Izvor: MNN/RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još