LETNJI DETOKS: Šest napitaka za bolje varenje i čistiji organizam

Voda obogaćena nanom, đumbirom ili karanfilićem pored toga što je ukusna, povoljno deluje i na zdravlje!

Čaša obične vode najbolji je prijatelj vašeg organizma, a ona može postati još blagotvornija dodate li joj začine lekovitih svojstava navedene u nastavku teksta. Dobićete super zdrav napitak koji, između ostalog, pospešuje varenje i pročišćava organizam.

Ovaj moćan napitak možete napraviti i u boci s vodom, poneti ga sa sobom na posao, i piti ga tokom dana. Biće ukusan i ako istovremeno dodate dva začina - dobra kombinacija je limunov sok i cimet, karanfilić i listići nane, sok limete i sveži krastavci, a sami isprobajte i druge kombinacije.

1. Sveže isceđen limunov sok ili sok limete

Limun i limeta su odlični izvori vitamina C, vrlo važnog antioksidanta koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Takođe, dobri su pročišćivači organizma jer podstiču probavu. Iscedite pola limuna ili limete u bocu vode.

2. Sveži listovi nane

Biljku nane možete i sami uzgajati u vrtu, na balkonu, a održavaće se i ako je držite unutra, samo je stavite pokraj prozora kako bi dobila dovoljno svetla. Nana aktivira pljuvačne žlezde i enzime za varenje, koji pomažu telu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Zbog svojih umirujućih svojstava pomaže kod tegoba sa želucem.

3. Karanfilić

Osim što pomaže kod problema sa sistemom za varenje, uspešno se bori protiv parazita koji se mogu naći u ljudskom organizmu. Ubacite u vodu tri do pet celih karanfilića i ostavite da malo odstoje kako bi dali aromu vodi. Kad popijete vodu, karanfilić možete pojesti, samo pazite, jer je veoma ljutog ukusa.

4. Koren đumbira

Đumbir se već vekovima koristi kao lek kod loše probave, grčeva, mučnine i plihova. Uz to pospešuje cirkulaciju te deluje protiv upala i protiv virusa. Đumbir veličine palca narežite na male kockice i dodajte vodi. Kao i kod karanfilića, kad popijete vodu đumbir takođe možete pojesti, ali pažljivo, jer je takođe vrlo aromatičan.

5. Kriške svežeg krastavca

Krastavci vodi daju fini sveži ukus, a možete ih jesti i dok pijete vodu. Pomažu u uklanjanju toksina iz probavnog sistema i snabdevaju telo vodom. Ne samo da sadrže antioksidante i vlakna nego i pospešuju proizvodnju insulina u gušterači. Kriške svežeg krastavca narežite na kvadratiće i prelijte vodom.

6. Cimet

Odličan je lek protiv gljivica i virusa, a pomaže i kod loše probave. Pospešuje cirkulaciju, razgrađivanje masnoća tokom probave i regulisanje glukoze u krvi tako što usporava vreme potrebno da hrana iz želuca ode u tanko crevo. Komadić cimetovog štapića stavite u vodu i pustite da kratko odstoji kako bi pustio aromu u vodu.

Izvor: Kurir.Stil.rs/Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još