Kupac možda bugarski Storko

Agroindustrijski kombinat „Delišes” naći će se na aukciji 16. novembra. Prodaje se celokupna imovina firme: fabrike sokova i konzerviranog voća i povrća, hladnjača, 300 hektara plantaža, potom tridesetak prodavnica sa skladištima širom Srbije, te hotel „Turist” u Vladičinom Hanu. Kapital Kombinata procenjen je na blizu 560 miliona dinara. Aukcija će početi cenom od oko 55 i po miliona dinara. Nivo obaveznih ulaganja u „Delišes” utvrdiće se u neposrednim dogovorima budućeg kupca sa Agencijom za privatizaciju. 

Kupac se obavezuje i da namiri dug „Delišesovim” poveriocima zajedno s velikim dugom „Delišesovim” radnicima. Izvestan broj radnika delimično se odrekao svojih potraživanja, a delom ih zamrzao do okončanja privatizacije. Direktor „Delišesa” Dejan Stanković izjavio je „Privredno pregledu” da će najveći agroindustrijski sistem u Pčinjskom okrugu najverovatnije kupiti kompanija „Storko”, čije je sedište u Plevenu, ne samo zato što ta bugarska grupacija širi svoj uticaj u Srbiji. „Storko” je svoju vrlo ozbiljnu zainteresovanost za dolazak u Vladičin Han i ozvaničio pismom o namerama. Sudeći po svemu, aukcija će uspeti. Time bi se posle više od pet godina privatizacija ove hanske firme i okončala. Proizvodne mogućnosti „Delišesa” ogromne su. Kapacitet hladnjaće je 4 hiljade tona. Sokara godišnje može da proizvede između 30 i 40 miliona litara sokova. U fabrici za takozvanu toplu preradu moguće je godišnje konzervirati 4 do 5 hiljada tona voća i povrća. 

Do pre desetak godina Kombinat je zapošljavao oko 1.200 radnika uz četiri−pet hiljada kooperanata u vranjskoj i leskovačkoj regiji. Posle prodaje dela Kombinata i njegovog restrukturisanja broj zaposlenih sveo se na 220. U „Delišesu” u toku je berba jabuka. Bila je suša pa je rod oko 35 vagona. Određene količine jabuke prerađuju se u marmeladu, a ostalo prodaje sveže. Zasad radi Fabrika za konzerviranje, dok će Fabrika sokova obnoviti proizvodnju po završetku berbe. Hotel je izdat u zakup. Stanković veruje da će moćni bugarski partner proizvodnju u „Delišesu” umnogome razviti. („Pregled“)

Pogledajte još