BRZA HRANA UNIŠTILA VID MLADOG BRITANCA: Tinejdžer non-stop jeo samo tri namirnice i oslepeo

Mladić (19) iz Bristola u Velikoj Britaniji zauvek je izgubio vid nakon što je godinama jeo isključivo krompir (pomfrit i čips), hleb i mesne prerađevine. Od sedme godine je bio probirljiv, a nije mu se sviđala "tekstura" voća i povrća.

Njegova ishrana dovela je do optičke neuropatije, koju je moguće lečiti ako se rano dijagnostikuje. Međutim u ovom slučaju vlakna očnog nerva su bila previše oštećena pa je šteta trajna.

Njegova majka je problem primetila kada se iz škole vraćao sa netaknutim sendvičem i voćem koje je mu je pakovala za užinu. Bez obzira što je jeo brzu hranu uopšte se nije gojio i ostao je jako mršav.

Prvi ozbiljan problem javio se kada je sa 14 godina počeo da mu slabi sluh, a ubrzo i vid. Tada mu je ustanovljen nedostatak važnih vitamina, pre svega B12, i pojedinih minerala.

- Vid je brzo upropašćen, do te mere da je danas slep i u očima zakona. Nismo mogli da verujemo kad smo čuli šta se desilo. Ovo je noćna mora – kaže majka za britanski "Gardijan" uz želju da ostane anonimna.

Posle završetka škole krenuo je na studije za IT sektor koje je morao da napusti jer više nije mogao dovoljno da čuje i vidi, dok je majka napustila posao kako bi brinula o njemu. Bio je na savetovanjima kod psihologa i na kratko pio voćne "smutije", ali se vratio na uobičajenu ishranu uz vitaminske suplemente.

Stručnjaci kažu da mladić boluje od posebnog poremećaja ishrane zbog kog je osetljiv na ukuse, teksture, miris i izgled hrane. On je pristao da studija njegovog slučaja bude objavljena u naučnom časopisu.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još