OGRANIČITE KOLIČINE: Koje povrće sprečava gubitak kilograma?

Nesumnjivo je da je povrće temelj zdrave ishrane, pruža telu potrebne vitamine i minerale, pomaže u normalizaciji funkcionisanja svih telesnih sistema: od nervnog i kardiovaskularnog do digestivnog i mišićno-skeletnog. Međutim, neke vrste povrća treba jesti sa oprezom. Govorimo o povrću koje vas može sprečiti da smršate.

Krompir

Krompir je odličan izvor vitamina. Bogat je vitaminima B2, B3, B6, B9 i C i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i manganom i u stanju je da pozitivno utiče na funkcionisanje svih telesnih sistema. Ipak, krompir drži rekord u sadržaju skroba. U procesu varenja skrob se pretvara u glukozu i može izazvati nagli skok šećera u krvi, povećan apetit i, kao rezultat, prejedanje i povećanje telesne težine. Da se ​​to ne bi dogodilo, jedite krompir u ograničenim količinama i po mogućnosti hladan.

Kukuruz

Kukuruz je takođe vrlo zdravo povrće, koje sadrži mnogo korisnih elemenata, poput fosfora, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa i vitamina A, B i E. Ali pored njih, kukuruz je vrlo skrobno i slatko povrće, sadrži gotovo 100 kcal i 7 g šećera na 100 g. Nije neophodno da se uopšte odreknete svoje omiljene letnje poslastice, ali imajte na umu da vam česta konzumacija kukuruza neće pomoći kod gubljenja kilograma.

Grašak

Grašak je, kao i većina ostalih mahunarki, visokokaloričan. Pored vitamina, minerala i dragocenih biljnih proteina sadrži i brze ugljene hidrate, što može dovesti do prejedanja. Pored toga, kada grašak uđe u stomak, on izaziva stvaranje gasova, nadimanje i neugodnost u crevima.

Luk

Neočekivano, ali istinito. Čak iako smo navikli da mislimo da je jedini nedostatak luka njegov specifičan miris i ukus, to nije u potpunosti tačno. Ovo povrće je među rekorderima u sadržaju šećera (skoro 6 g na 100 g), mada ima i niz korisnih svojstava. Dakle, ako ne volite luk, možete ga sigurno odbiti, šećer u krvi će vam reći samo hvala.

Cvekla

Još jedno neobično zdravo povrće. Skladište vitamina i minerala, između ostalog, sadrži oko 9 g šećera na 100 g proizvoda. Opet, niko ne traži da se odreknete cvekle, jer ona donosi obilje koristi, samo vodite računa o količini.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još