Više od 90 odsto ljudi spremno da podrži svoje prijatelje u odluci da prestanu da puše

Budućnost bez duvanskog dima je moguća, ali na tom putu neophodna je veća dostupnost informacija o postojećim alternativama, ukazuju najnoviji rezultati istraživanja kompanije Filip Moris, sprovedenog u Srbiji u okviru kampanje "Unsmoke Your World", koja poručuje "ako ne pušiš, ne počinji, ako pušiš, prestani, ako ne prestaneš, promeni".

Rezultati ovog istraživanja koje je obuhvatilo 1000 pušača, nepušača, bivših pušača i korisnika alternativnih proizvoda o raspoloženju okoline prema pušačkim navikama, pokazali su da čak 72 odsto ispitanika dozvoljava pušenje u svojim domovima. Polovina ispitanika koji imaju svoj automobil nema ništa protiv da neko zapali cigaretu u kolima. Tek svaki četvrti anketirani pušač u Srbiji se oseća diskriminisano zbog toga što puši.

Uprkos jasno izraženom "liberalnom" odnosu prema pušenju, 94 odsto ispitanika obuhvaćenih ovim istraživanjem koje je sprovela agencija Ninamedia navodi da je spremno da podrži svoje prijatelje i članove porodice u nameri da prestanu da puše. Njih 84 odsto veruje da pušači treba da imaju pristup alternativama, a isto istraživanje je pokazalo da za to postoji i konkretan razlog– svaki trećiispitanik tvrdi da mu je prelazak na bezdimne alternative poboljšao odnose sa porodicom i unapredio društveni život.

- Sve kampanje koje imaju za cilj prestanak pušenja polaze od iste premise - pušenje je štetno i najbolji izbor za nepušače je da nikada ne probaju, a za pušače da potpuno prestanu sa konzumacijom cigareta, duvana i proizvoda koji sadrže nikotin. UNSMOKE ima istu polaznu osnovu, ali je razlika u tome što ova kampanja ne zatvara oči pred pušačima koji, iako svesni štetnosti ove navike, to ipak neće učiniti. Njima se obraćamo kada kažemo – 'promeni', na bolje alternative - izjavio je Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije "Filip Moris" za jugoistočnu Evropu.

Sudeći po rezultatima istraživanja, javnost je saglasna sa ovim pristupom. Naime, tri četvrtine ispitanika smatra da strožiji zakonski okvir ili veći porezi neće dovesti do oslobađanja od duvanskog dima. Za to je, veruju, potrebno otvoriti novi dijalog. U istom postotku ispitanici veruju da duvanska industrija treba da bude deo tog novog dijaloga sa donosiocima odluka i ekspertima za javno zdravlje, kako bi se obezbedilo da pušači imaju pristup i tačne informacije o boljim zamenama za cigarete.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još