POČNIMO LJUBAV IZ POČETKA: Konstanca Makras i aplauzi publike otvorili 53. Bitef

Sinoć je u Beogradu svečano otvoren 53. Bitef pod sloganom "Počnimo ljubav iz početka".

Na otvaranju, koferansije Miloš Milovanović pozdravio je ambasadore, predstavnike grada Beograda, osnivača festivala, goste, publiku, novinare, kritičare, umetnike, sponzore i partnere. Posebnu dobrodošlicu poželeo je stranim gostima koji ove godine dolaze iz brojnih zemalja Evrope, Azije i Severne Amerike.

53. Bitef svečano je otvorila Konstanca Makras, jedna od vodećih svetskih koreografkinja, poreklom iz Argentine, koja već dugo živi i radi u Berlinu i čija će predstava Gradovi kojih više nema, sa igračima Bitef dens kompanije, otvoriti novu sezonu Bitef teatra.

Konstanca Makras zahvalila se Bitefu na ukazanoj časti da otvori 53. Bitef i objasnila da ima veoma poseban odnos sa ovim festivalom. Podsetila je da je dva puta već bila na Bitefu - 2006. godine, sa predstavom Big in Bombay, koja je jedna od najvećih uspeha 40. Bitefa, i 2008. kao članica žirija. Istakla je važnost političnosti u plesu, umetnosti i pozorištu, te smatra da je telo izuzetno politično. Dodala je:

- Vrlo je važno da ostanemo politički korektni, a da ono što radimo ostavi utisak. Zbog toga su manifestacije kao Bitef značajne. Osvrnula se na aktuelnu temu rodne nejednakosti i iskoristila priliku da još jednom ukaže na problem koji je za nju izuzetno važan, a to je odnos polova koji definiše naš današnji svet. Žene su i dalje potisnute i u pozorišnom svetu takođe nisu dovoljno zastupljene. Na meni je odgovornost da to promenimo, da ne bi moje dete brinulo o tome.

Milo Rau, jedan od trenutno najviše pominjanih svetskih pozorišnih reditelja, a dobro poznat publici Bitefa zbog predstava Saosećanje i Istorija mitraljeza sa Ursinom Lardi u glavnoj ulozi, oduševio je publiku novim izvođenjem - Orest u Mosulu, koja je najavila glavnu tematsku osovinu Bitefa, raspad zajednice na svim nivoima i pokrenula teme kao što su opšte izmirenje, uvođenje prava, pravda i demokratija, uopšte mogući u savremenoj, potpuno razorenoj političkoj zajednici. Nakon predstave održan je i Susret sa autorima, a zatim i After Ten, koktel otvaranja u restoranu 5A soba, uz podršku njegove ekselencije Adama Koenraada, Ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji i TV5Monde, kao i ostalih sponzora: TeleGroup, I&F Grupa, Hotel Centar, Puratos, Coca Cola, MTS, Serbia Creates, Carnex, Schweppes, Toplički vinogradi, Sokolova rakija, Imperial tobacco i Kuglica.

Ovogodišnji Bitef trajaće do 26. septembra, s tim da se od 22. odigrava u Luci Beograd, u Bitef Gradu, a publika će imati prilike da pogleda dvanaest predstava iz devet zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike, kao i mnogobrojne prateće programe.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovale su mnogobrojne javne ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života, diplomatskog kora.

Izvor: Promo
Foto: JK Media/Promo

Pogledajte još