POJAČANE KONTROLE: Pevačima i ugostiteljima prete milionske kazne

Jesen će u Srbiji biti tmurna za pevače i ugostitelje koji ne poštuju zakon, jer će krenuti pojačane kontrole poštovanja Posebnog kolektivnog ugovora za radno angažovanje estradnih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu, a oni koji budu uhvaćeni u prekršaju suočavaju se sa potencijalnim milionskim kaznama.

Sve ovo utvrđeno je na seminaru koji je održan krajem septembra u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Inspektorata rada Srbije i Samostalnog sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije. Glavni govornici bili su Direktor Inspektorata Stevan Đurović i predsednik Sindikata Dragiša Golubović koji su utvrdili da je dosadašnjom primenom povećan broj zaključenih ugovora za oko 30 odsto, pa samim tim i priliv u budžet RS, ali i dali uputstva ovlašćenim licima za dalje delovanje na terenu.

Tako će u sledećem periodu Inspektori u koordinaciji sa sindikalnim kontrolorima pojačati kontrole sa ciljem da svi muzičari i ugostitelji poštuju prošireno dejstvo ugovora koji je potvrdila Vlada RS. Ukoliko ne budu imali zaključene ugovore, ili izvođači ne budu imali legalne isprave-uverenja ili potvrde, kazne predviđene zakonom o radu u ovom slučaju kreću se i do 2 miliona dinara, a po zakonu o porezu na dohodak građana predviđeno je i zatvaranje objekata.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još