Dejan Nestorović: Pomirenje između Srba i Albanaca doneće samo mlade generacije bez predrasuda

- Važnost nekog posla se ne meri materijalnim stvarima, već slobodom koja može da ostvari. Ako, ne vidimo put moramo ga sami napraviti. Pomirenje između Albanaca i Srba doneće samo mlade generacije u budućnosti. Bez predrasuda, na Kosovu u Prištini žive oni sa kojima možemo da pravimo prosperitetnu budućnost. Danas je Priština evropska metropola, koja se ubrazano razvija - kaže za Nadlanu.com, borac za ljudska prva i direktor NVO "Sigurna pozicija" Dejan Nestorović koji je čest gost Kosova.

- Vreme ja da otvorimo karte i pogledamo istini u oči. Danas na Kosovu živi divan narod sa jakim temperamentom. Albanci imaju pet-šest svetskih pop zvezda, i to je realnost. Imaju najbolje boksere u ovom delu Evrope i najukusnije kolače, poput bilo koje izvrsne poslastice koja se može probati u blizini Fonatane di Trevi u Rimu.

Kosovo se ubrazano razvija, a gotovo da danas nema nijedne ulice kroz koju nije prošao asfalt i moderna infrastruktura.

- Ako napravimo intelektualnu, energetsku i ekonomsku simbiozu između mladih generacija na Balkanu, progres je neminovan, ali uslov je samo jedan - pomirenje!

- Pomirenje naroda Balkana, od izuzetnog je značaja za dalji napredak, kako Srbije, tako i čitavog regiona. Ono je ne samo ključ, već i uslov bez koga se ne može (conditio sine qua non), uslov srećne i stabilne budućnosti, sadašnjih i nastupajućíh generacija - istakao je Dejan Nestorović.

- U Beogradu smo kao NVO "Sigurna pozicija" održali prvu javnu raspravu o pomirenju naroda na Balkanu, pod sloganom "Bez predrasuda!", a koja predstavlja svojevrsni TV format, s učešćem izuzetno uspešnih mladih ljudi i uvaženih erudita iz čitavog regiona. Naš zaključak je vrlo jasan - ističe Dejan Nestorović.

Pomirenje na Balkanu je ipak moguće, ako se mladost, mudrost, iskustvo, znanje i energija naroda, različitih imena i veroispovesti, udruže. Zato, pre svega, moraju da se upoznaju bez predrasuda. Iskrena vera u pomirenje zarad bolje budućnosti, prava je motivacija za solidarnost, sabornost, pravdu, međusobnu ljubav i poštovanje među svim narodima Balkana.

- Bitno je odakle si, jer upravo razlike čuvaju identitet i na taj način nas povezuju u naporu prevazilaženja sukoba, zarad mirnog suživota i napretka u svim oblastima - istakao je Dejan Nestorović.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Dejan Nestorović/Privatna arhiva

Pogledajte još