ČETIRI SAVETA DERMATOLOGA: Pravilna nega kože nakon četrdesete

Donosimo vam četiri saveta vrhunskih svetskih dermatologa koji vam mogu pomoći da popravite oštećenja na koži i izgledate mlađe nego što zapravo jeste. Poznato je da se nega kože sa godinama menja, pa ukoliko ste zašli u četrdesete, ovim pravilima bi trebalo da se vodite.

Sredstva za pranje lica

Dermatolozi savetuju da vodite računa kada birate sredstva za čišćenje lica. Birajte ona koja su namenjena isključivo za potrebe vaše kože.

Dakle, ukoliko vam je koža sklona isušivanju, potrebno je da koristite hidratantna sredstva za pranje lica. Imate normalan ili mešovit tip kože? Najbolje je da koristite sredstva za pranje lica u formi pene, jer ona najbolje uklanjaju površinska ulja i masnoće sa kože.

Bez obzira na tip kože, osim ako nemate preosetljivu kožu, najbolje je da birate sredstva za pranje lica koja u svom sastavu imaju alfa-hidroksi kiseline. One stimulišu promet ćelija, pomažući vašoj koži da bolje upije proizvode koje nanesete nakon pranja i čišćenja lica.

Serum

Većina seruma sadrži efikasne sastojke protiv starenja, koji se obično ne nalaze u sredstvima za pranje i čišćenje lica, kremama ili uljima za lice. Međutim, potrebno je da koristite različite serume, jedne za dan, a druge za noć. Ujutro nanesite serum koji sadrži antioksidante, kao što su resveratrol i vitamini C i E. Ovi snažni agensi deluju poput protivpožarnog aparata, jer smanjuju upale na koži koje nastaju usled delovanja slobodnih radikala.

Uveče koristite one koji sadrže retinol, moćni derivat vitamina A. On pomaže u obnavljanju kože tako što ubrzava promet ćelija, sprečavanjem razlaganja kolagena i stimulisanjem rasta novih proteina koji učvršćuju kožu.

Krema

Svakodnevno korištenje krema za lice sa zaštitnim faktorom najvažnija je stvar koju možete učiniti za mladolikiji izgled kože. Iako pomenute kreme neće popraviti oštećenja kože koja su već nastala od nepovoljnog sunčevog uticaja, to je ipak najbolji način za sprečavanje nastanka novih oštećenja, a kao što su staračke pege, sitne bore i depigmetacija kože.

Ishrana

Koliko je izbor pravih namirnica dobar za vraćanje u top formu, toliko je zaslužna i za dobro stanje kože. Izbalansirana ishrana je ključ održavanja mladolikog izgleda.

Dermatolozi posebno preporučuju namirnice koje su bogate probioticima. Poželjno je da u ishranu uvrstite sledeće četiri namirnice: grčki jogurt, bademi, borovnice i kelj. Sve ove namirnice su bogate vitaminima i mineralima koje poboljšavaju izgled kože.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Minimagazin.info
Foto: Ilustracija/Freestock.com

Pogledajte još