VALERIJANA NE UBLAŽAVA SAMO NAPETOST: Razlozi zbog kojih bi trebalo da je koristite svakog dana

Biljka valerijana kod nas je najpoznatija po umirujućem dejstvu, a mnogi ne znaju da ova biljka ima mnogo širu primenu.

Iako se koren valerijane posebno preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice, ona izuzetno dobre rezultate daje i kod nesanice izazvane stresom.

Što se tiče drugih nervnih oboljenja, pomaže kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osećajem teskobe u grudima i strahom.

Biljka valerijana preporučuje se i za lečenje bolesti zavisnosti, a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja.

Naime, čaj od valerijane čini da inače neugodan miris duvanskog dima bude još neugodniji, čak i okorelim pušačima koji su se na njega navikli. Pored toga, osobama koje su rešile da se otarase ove loše navike pomaže da se lakše nose sa osećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, jeste to što ne izaziva zavisnost.

Osim toga sto izvanredno smiruje i opusta živce, valerijana ima i drugih lekovitih moći:

- ublažava migrenu,
- opušta grčeve u mišićima i želucu,
- deluje kao analgetik pa pomaže kod menstrualnih bolova,
- ublažava simptome astme i
- snižava krvni pritisak.

Na tržištu se valerijana može nabaviti u obliku kapi, ulja, tableta, kapsula i čaja. Podrazumeva se da je neophodno pridržavati se propisanog uputstva za doziranje i način upotrebe.

Priprema čaja:

Čaj od valerijane priprema se tako što se jedna mala kašika korena ove biljke prelije sa 2 dl ključale vode i nakon 5 minuta procedi. Preporučena dnevna doza je 2-3 šolje u toku dana, od kojih obavezno jedna uveče, pola sata pre spavanja, što je idealno za lečenje nesanice.

Treba znati da valerijana ima dovoljno jako sedativno dejstvo, tako da je ne treba koristiti sa drugim biljkama sličnog dejstva, niti u kombinaciji sa sintetičkim sredstvima za smirenje.

Napomena: Preporuka je da se nakon tri nedelje upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja, pa čak i uznemirenost.

Napomena: Ova biljka nije preporučljiva za decu i trudnice.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Kućni lekar
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još