CENA 31 MILION DOLARA: Prodat najskuplji sat na svetu

Ručni sat čuvenog švajcarskog proizvođača "Patek Filip" prodat je na aukciji za rekordan 31 milion dolara. To je najskuplji ručni sat ikada prodat na aukciji. Sat, pod imenom "grandmaster 6300A", namenski je napravljen da bi bio prodat na aukciji u dobrotvorne svrhe koja je prošle nedelje održana u Ženevi.

Aukcija je bila veoma posećena, a veliki broj kolekcionara licitirao je telefonom.

Taj sat je napravljen od nerđajućeg čelika, dok su osnove dva brojčanika napravljene od 18-karatnog roze i crnog zlata. Na svetlijem brojčaniku sata nalazi se natpis "Jedan jedini".

- Ceo novac dajemo u dobrotvorne svrhe, a na ovom modelu smo uspeli da damo mehaničko savršentvo u merenju vremena - rekao je Teri Stern iz kompanije "Patek Filip".

Novac zarađen od predmeta koji su, osim sata, prodati na subotnjoj aukciji u Ženevi, biće namenjen za lečenje genetskih poremećaja koji izazivaju progresivnu degeneraciju mišića.

- Ovaj sat je potpuno ručno izrađen do poslednjeg šrafića. Kaiš sata, izrađen od aligatorske kože, ručno je šiven - naveo je Stern.

Inače, najskuplji "Patek Filip" sat prodat na aukciji do sada bio je model iz 2014. godine, za koji je kupac platio 24 miliona dolara.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još